Tips Mudah Kurus Selepas Bersalin

Impian setiap wanita untuk kurus selepas bersalin dengan cepat dan kembali bergaya bersama simanja kan. Antara yang penting ibu mesti jaga emosi dan tidak boleh terburu buru untuk kurus. Apa yang ibu perlu lakukan?.


Berat badan perlu dijaga sejak kehamilan. Kawal kenaikkan berat badan daripada naik secara mendadak, pastikan ibu berjaya mengikut berat badan yang disarankan oleh doktor ketika hamil. Aktiviti bersenam ketika hamil juga membantu untuk ibu kurus selepas bersalin dengan cepat dan berkesan.
Amalkan tips berpantang dengan sebaiknya seperti bertungku, berbengkung, mengurut dan mandian herba. Juga tinggalkan segala pantang larang berpantang terutama dalam pengambilan makanan.
Menyusukan bayi secara eksklusif, ini sangat sangat membantu dalam meningkatkan metabolisme tubuh ibu dan membantu untuk kurus selepas bersalin dengan cepat. Tahap metabolisme dalam badan yang tinggi sangat sangat diperlukan untuk mengawal berat badan. Sentuhan ibu ketika ini juga membantu perkembangan deria bayi.
Amalkan tips kurus yang tidak menganggu kesihatan ibu seperti bersenam dan jaga pemakan. Periksa kalori yang diambil setiap hari. Kajian menunjukkan bahawa ibu yang menyusu memerlukan 1800-2200 (atau lebih) setiap hari untuk mengekalkan bekalan susu yang banyak. Jika mengambil kurang daripada 1500-1800 kalori setiap hari (kebanyakan wanita harus berada di hujung julat tinggi ini)  susu badan yang terhasil akan berisiko berkurangan secara mendadak.
Pemakanan
Berat badan sebenarnya 80%dipengaruhi oleh pemakanan, bagaimana dan apa makanan yang diambil setiap hari. Kuantiti untuk makanan tertentu adalah berbeza. Amalkan suku suku separuh. Suku karbohidrat (nasi), suku protein dan separuh sayuran hijau dan buahan untuk satu penuh pingan atu hidangan.
Pantang air manis dan ais. Sebarang air yang disejukkan, abc, cendol, cool blog mesti dielakkan, walaupun fresh juice. Hanya minum air suam (campur sedikit lemon) mengikut liter yang badan korang perlukan (whole day), ibu menyusu memerlukan air lebih dari wanita normal. Walau bagaimanapun penting ibu menyusu mengambil gula untuk bekalan kalori tetapi elakkan dari mengambil gula putih. Buat kan fresh juice suam tanpa gula putih untuk membekalkan dalam badan. Campurkan kurma sebagai contoh untuk gantikan gula.
Tinggalkan segala ‘fast food’ macam KFC, McD, Pizza, Subway. Ini juga yang disarankan dalam amalan berpatang.
Amalkan air suam selepas bagun tidur 2gelas setiap hari .
Jangan tinggalkan nasi, tetapi juga tidak boleh berlebihan. Amalkan pemakanan yang rendah GI seperti beras perang.
Lebih kan sayuran hijau dalam hidangan
Gantikan snek dengan buah buahan atau untuk hidangan ringan. Semua ini sangat sangat membantu untuk kurus selepas bersalin dengan pantas.
Bersenam
Senaman Setiap hari ibu WAJIB bersenam 30minit. Jangan lupa untuk melakukan rengangan sebelum brsenam seperti berjoging, berenam atau berbasikal. Tapi awas ibu hanya boleh mula bersenam selepas habis tempoh berpantang 100hari.Sebelum cukup 100 hari hanya regangan ringan untuk otot otot kaki dan tangan. Seat up juga tidak digalakkan kerana memberi tekanan pada rahim.
Suplemen untuk bekalkan nutrisi sihat
Suplemen atau makanan tambahan sangat penting kerana kebanyakkan hidangan yang diambil walaupun dikategorikan lengkap, tetapi mungkin nutrisinya atau vitamin tidak lengkap seperti zat besi, vitamin B, magnesium, kalsium. Nutrisi atau kalori adalah dua benda yang berbeza. Bukan saja membantu untuk kurus selepas bersalin dengan cepat tetapi menjaga kesihatan ibu, juga bekalkan zat untuk bayi. Sebab itu pengambilan makanan tambahan atau vitamin sangat penting.
Jangan sesekali mengambil ubat atau suplemen kurus yang berlambak dipasaran, walaupun kebanyakkannya ada kelulusan KKM tetapi ada yang boleh memudaratkan bayi jika menyusu susu ibu. Usahakan secara semulajadi dari segi pemakanan, bersenam dan pastikan nutrisi sihat lengkap.

Kenapa Suplemen Shaklee Berbeza??

Suplemen shaklee adalah makanan tambahan yang bertindak secara semulajadi untuk membantu dalam meningkatkan proses metabolisma badan. Suplemen shaklee hanya membekalkan vitamin semulajadi untuk mengekalkan kesihatan ibu. Pastinya tidak mengandungi sebarang bahan yang merbahaya kepada bayi dan juga ibu seperti suplemen kurus lain. Juga bukan hanya untuk kurus tapi untuk kesihatan yang menyeluruh.

 Set Kurus Shaklee Untuk Ibu Menyusu

Set kurus shaklee bagi ibu menyusu cukup dengan set menyusu, antaranya ESP adalah sumber protein yang rendah GI, membantu tingkatkan metabolisme badan. Alfafa juga bertindak untuk meyerap kolestrol dalam badan selain untuk milk booster. Cuma perlukan tambahn Lecithin untuk pecahkan lemak lemak dalam badan. Atau cukup dengan omega guard yang bertindak membekalkan kolestrol sihat dan merendahkan kolestrol jahat.

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua ibu ibu, ini semua yang saya amalkan dalam berpantang. Alhamdullilah berat badan kembali normal seperti sebelum hamil dengan kehilangan hampir 15kg hanya dlm tempoh berpantang, 2 bulan… jom kurus selepas bersalin dengan mudah  bersama shaklee.

info lanjut>> whatsapp me now

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *