Bahaya Anemia Ketika Mengandung

Kekurangan zat besi adalah punca yang menyebabkan anemia ketika mengandung. Anemia adalah gejala kekurangan hemoglobin dalam sel darah merah untuk membekalkan oksigen keseluruh tubuh.  Ibu hamil memerlukan zat besi yang lebih untuk keperluan bayi dan ibu. Ini kerana ketika hamil, lebih banyak darah akan dihasilkan untuk menampung keperluan janin. Oleh itu ibu memerlukan zat besi dan juga nutrien lain lebih dari biasa. 


Di kalangan wanita dewasa pula anemia terjadi jika pendarahan yang berlebihan melalui kitaran haid setiap bulan. Sementara ibu yang menyusukan bayi memerlukan zat besi lebih kerana banyak zat yang hilang melalui susu ibuJadual kuantiti zat besi yang perlukan oleh ibu hamil dan wanita normal pelbagai peringkat umur.

 Kesan Anemia Kepada Ibu dan Bayi

Implikasi anemia ketika mengandung akan menimbulkan pelbagai masalah kesihatan lain. Tumpembesaran bayi akan terbantut atau dipanggil birth defect’. Bukan hanya perkembangan dalam kandungan tetapi juga selepas kelahiran.  Ada kajian yang membuktikan tahap kecerdasan otak kanak kanak yang dilahirkan oleh ibu yang mengalami anemia adalah rendah jika dibandingkan dengan ibu yang bebas anemia. Kesan kesan lain:

Keguguran.
Bayi tidak membesar dengan baik.
Risiko ibu meninggal ketika proses bersalin.
Bayi lahir pramatang dan tidak cukup berat.

  Multivitamin Membantu Atasi Anemia Ketika Mengandung

Kebanyakkan ubat yang dibekalkan dari klinik mengandungi iron yang sangat tinggi tetapi susah untuk diserap badan. Kesannya menyebabkan rasa tidak selesa pada perut dan najis berwarna hitam, sering muntah setiap kali diambil bagi sesetengah individu. 

Berbeza dengan multivitamin yang membekalkan iron dan zat selengkapnya dan sangat mudah diserap. Mengandungi 23 jenis vitamin semulajadi yang diperlukan oleh badan untuk memelihara kesihatan secara menyeluruh (dinobatkan vitamin nombor 1 dunia oleh Public Jurnal pada 2009). Kandungannya lengkap dengan:
Kalsium untuk menyokong pembinaan dan ketumpatan tulang.
Vitamin D untuk membantu penyerapan kalsium dan menyokong perkembangan tulang.
Beta karoten untuk sumber vitamin A
Vitamin E (bantu sistem imun, kesihatan jantung dan kesihatan sel).
Magnesium untuk kesihatan otot, jantung, saraf
Vitamin K menyokong metabolisme dan keperkatan darah
Boron untuk membantu metabolisme
Biotin untuk menggalakkan penghasilan tenaga.
Zat besi pula hanya 9mg yang mudah diserap untuk meningkatkan hemoglobin

Jika dibanding dengan ubat ubatan atau suplemen lain di pasaran yang mempunyai dos lebih tinggi, tetapi penyerapan yang amat lemah. Multivitamin vita lea adalah pilihan suplemen terbaik jika ibu menghadapi anemia ketika mengandung.

Hubungi kami untuk tempahan atau perlukan konsutansi suplemen ibu hamil  >>> whatsapp 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *