Persedian Bersalin dan Berpantang Sendiri

Bagi ibu yang berpantang sendiri bukan bermaksud tiada sesiapa di sisi. Pastinya ibu perlukan si ayah menemaninya untuk minggu pertama berpantang, cuma tiada orang tua atau yang berpengalaman bersama. Tempoh berpantang 10 hari pertama adalah tempoh kritikal untuk pemulihan urat saraf ibu, sebab itu Persedian Bersalin dan Berpantang Sendiri perlu dirancang dari awal.

Persedian Bersalin dan Berpantang Sendiri

Waktu ini juga tempoh  untuk anak bebas dari kuning. Penyusuan secara eksklusif dapat mengatasi masalah kuning.Tetapi keberkesannya juga bergantung kepada pemakanan ibu yang berkhasiat. Oleh itu Persedian Bersalin dan Berpantang Sendiri mestilah dilakukan sebaiknya.

 

Perkara Wajib Disediakan Sebelum Berpantang Sendiri

Lakukan segala persedian sebelum bersalin seawalnya. Ini penting untuk memastikan ibu sempat menyediakkannya dan tidak kelam kabut:

 • Keperluan ibu seperti pakaian yang selesa ketika berpantang, bekung, barut, batu tungku.
 • Booking Confinemant lady bagi yang mampu atau tukang urut (wajib)
 • Suplemen / ubat ubatan
 • Keperluan barangan bayi

Tanggungjawab Si Ayah

Persedian Bersalin dan Berpantang Sendiri

Penjagaan Bayi

 • Sebenarnya tidak banyak yang perlu diuruskan. Cukup dengan memandikan bayi sekali sehari pada waktu pagi untuk seminggu yang pertama. Sediakan air mandian dengan suhu yang sepatutnya dan mandikan anak.
 • Persiapan bayi selepas mandi boleh dilakukan oleh ibu, ini kerana tidak memerlukan banyak pergerakkan. Cuma siapkan bayi iaitu pakaikan baju, ubat tali pusat, sapuan losyen dan lain lain. Barut bayi tidak di galakkan sehingga tali pusat tertanggal.

 

Penjagaan Anak Kecil

 • Jika mereka yang mempunyai anak kecil lain, perlu memastikan dalam tempoh berpantang mempunyai pengasuh jika ayah keluar bekerja. Ini sangat sangat penting untuk memastikan ibu terjamin dari segi pergerakkan dan juga emosi.

 

Penjagaan Ibu Dalam Pantang

 • Keperluan ibu yang mesti dipenuhi ketika ini adalah berurut dan bertungku, ini adalah satu kewajipan. Paling minimun 2 kali sehari atau 3 kali sehari perlu bertungku, seeloknya waktu pagi,  waktu petang antara pukul 3 4 petang dan malam sebelum tidur.
 • Pemakaian bengkung juga tidak boleh diabaikan. Untuk mudah dan senang dipakai memadai dengan menggunakan bekung ‘zip zap’. ibu boleh memakainya sendiri. Dapatkan juga khidmat bidan untuk mengurut, selalu 3 kali sesi urutan.
 • Dan yang paling penting keperluan dalaman ibu untuk memulihkan urat saraf yang rosak. Pengambilan vitamin lebih efektif dan mudah. Penting memilih suplemen kerana bayi seawal usia tidak boleh menerima jamu atau herba-herba yang panas untuk mengelakkan bayi dari kuning yang tinggi.
 • Pastikan ibu dapat rehat yang cukup untuk seminggu yang pertama.  Dapatkan khidmat tukang urut dan sediakan keperluan lain seperti mandian herba. Jika suami yang bekerja pastikan semuanya tersedia sebelum keluar waktu pagi.
 • Begitu juga dengan penyediaan makanan ibu. Suami perlu sediakan secukupnya sebelum keluar bekerja walaupun hanya masakan yang mudah.
 • Selain itu, pasangan perlu memberi sokongan moral, belaian, dan kata kata semangat untuk ibu menyusu anak. Semua ini mempengaruhi emosi ibu dan perlu dijaga sebaiknya ketika berpantang. Penting bagi suami bersama sama atau bergilir menjaga bayi pada waktu malam. Ingat para suami, menjaga isteri terutamanya ketika berpantang adalah tanggungjawab anda.
 • Isteri pula perlu mengingatkan suami secara berhemah. Perkara ini lebih baik jika dibincangkan sebelum berpantang. Ajarkan suami anda apa yang perlu dilakukan untuk orang yang berpantang.
 • Ketika berpantang perlu ambil tahu dan amalkan segala pantang larang ketika berpantang, dan kesihatan ibu berpantang.
Kesimpulannya tempoh berpantang anda akan lebih bermakna jika Persedian Bersalin dan Berpantang Sendiri di sediakan sebaiknya. Ingat, ibu perlu libatkan pasangan. Perkongsian ini saya lalui sendiri, Alhamdullilah semua berjalan lancar.
Malaysia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *