Tips kuruskan badan dan sihat dengan berdetox – TURUN 5KG DALAM 7 HARI

Punca utama kegemukkan adalah lemak dan toksin dalam badan. Jadi bagaimana kita boleh kuruskan badan, 80% adalah diet dan 20% adalah senaman. Bagaimana diet yang berkesan untuk kuruskan badan?

Kenapa Kurus Tapi Tak Konsisten

Puncanya adalah toksin dalam badan, kandungan toksin ini boleh memerangkap lemak, nutrisi juga tidak boleh diserap sepenuhnya. Bagi mereka yang berdiet dengan menahan selera makan, berat mereka akan turun. Tetapi akan naik mendadak jika kembali makan seperti sebelumnya. Ada juga individu yang langsung tidak berkesan dengan menahan atau mengurangkan makan.
Maksudnya orang gemuk ni tak boleh makan lebih? Boleh tapi mesti ikut cara yang betul, semua orang boleh kuruskan badan kalau amalkan cara yang betul.
Perkara pertama untuk kuruskan badan yang konsisten adalah berDETOK. Detok penting untuk mengeluarkan segala toksin, kesan toksin punca lemak terperangkap dari dikumuhkan oleh badan. Setelah toksin dibersihkan, lemak lemak akan mudah dikeluarkan, berat badan anda akan lebih konsisten.
Perkara kedua adalah tahap metabolisme seseorang. Metabolisme yang tinggi mampu memproses segala makanan yang diambil untuk dicernakan. Metabolisme boleh ditingkatkan dengan cara diet harian dan senaman.
Selain itu, saiz hidangan juga mesti mengikut berat badan setiap orang. Berapa jumlah kalori yang diambil perlu bersesuaian dengan saiz badan dan aktiviti fizikal individu tersebut.

Jadual Makan Harian Untuk DETOK

Langkah berdetok ini memerlukan 1 minggu. Ikut jadual harian yang disarankan oleh pakar nutrisi bertauliah Shaklee Corporation:
Hari ke 1
Pagi – Sediakan salad yang lazat tanpa sebarang perasa tambahan seperti gula dan garam. Cukup dengan daun daun salad dan tomato untuk menambah rasa. Tambahkan minyak zaitun dan perahan lemon atau salad seasoning.
Tengah Hari – Hidangan sayur stim seperti bayam, kailan, pegaga. Semuanya hanya sayuran berdaun hijau. Lagi bagus jika ditambah halia yang dipotong halus.
Petang/Malam- Hidngan yang sama dengan makan tengah hari atau diganti dengan buah buahan.
Snek – Buah buahan segar (tidak digalkkan buahan tempatan seperti durian, mango atau yang tinggi gula)
Hari ke 2
Sediakan sup sayur dengan haya sedikit garam, tanpa perasa tambahan lain. Boleh diambil sayuran berat seperti lobak, kentang dan juga sayuran hijau.
Hari ke 3
Pada hari ketiga, menu kita sudah boleh ditambah dengan hidangan protein seperti ikan, esp, omega guard. Daging merah tidak digalakkan kerana mengandungi lemak yang tinggi. Hidangan yang seperti gari pertama dan kedua. Elakkan sebarang gorengan, hanya stim atau rebus. Pilahan sayur juga boleh ditambah seperti lobak, labu yang lebih mengeyangkan.
Hari ke 4
Hari keempat menu detok sudah boleh ditambah nasi tetapi hanya separuh mangkuk. Hidangan lain sama seperti hari ketiga. Ingat minuman hanya lah air tanpa gula, tanpa pemanis. Sediakan jus segar untuk lebih berselera.
Hari ke 5 – 7
Fasa akhir dalam berdetok. Hidangannya adalah sama seperti hari keempat, tetapi dibenarkan untuk mengambil buahan manis seperti kurma, tembikai, pisang. Tetapi sebarang gula tambahan tidak dibenarkan. Pengambilan protein seperti ayam juga dibolehkan, tapi bukannya bergoreng.

 Tips Ketika BerDETOK

Sepanjang tempoh berdetok, pastikan air kosong lebih dari 3 Liter setiap hari. Bersenam walaupun sekadar rengangan ringan. Ini penting untuk melancarkan proses menyahtoksin dalam badan.
Penyedian makanan perlu lah cara sihat seperti panggang, bakar, stim tau celur sahaja. Elakkan makanan diproses, diawet, minuman bergas  dan bergula. Waktu makan tidak lebih dari 8pm. Juga penting untuk kurangkan merokok atau alkohol.
Kesan boleh dirasai seawal hari kedua seperti lawas membuang, badan rasa lebih ringan. Berat badan mula berkurang sehingga 3kg, tetapi hasilnya berbeza kepada individu. Seterusnya berat badan boleh turun sehingga 5kg atau lebih dalam seminggu. Bukan hanya kurus tetapi kesihatan kita juga lebih baik.
Walau bagaimana pun, kesan yang dinyatakan ini adalah dengan pengambilan vitamin semulajadi. Bagi anda yang berminat, ebook PANDUAN DETOK LENGKAP akan diberikan percuma. Kandungannya adalah menu detok, jadual pemakanan (termasuk pengambilan vitamin), tips masakan detok dan banyak lagi. Semoga tips kuruskan badan ini berguna untuk semua.

Jom kurus dan lebih sihat, hubungi kami untuk sebarang pertanyaan. CALL NOW

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *