Bagaimana Mengesan Kanser Ovari – Ujian Pap Smear Hanya Untuk Kanser Servik

Jenis ketumbuhan pada sistem peranakan wanita adalah Fibroid, Cyst dan Polyps. Antara tiga jenis ketumbuhan ini, 2 daripadanya boleh menyebabkan kanser iaitu Cyst dan Polyps. Fibroid hanya ketumbuhan benign (bukan kanser) yang tidak merebak atau menyerang di bahagian lain. Jadi Bagaimana Mengesan Kanser Ovari dari awal.

Bagaimana Mengesan Kanser Ovari
 
Cyst dan polyps pula terdiri daripada dua jenis ketumbuhan, ada ketumbuhan malignant atau benign. Ketumbuhan malignant (boleh menjadi kanser) ini boleh meyebabkan kanser ovari atau kanser rahim, atau kedua-duanya jika tidak dirawat dari awal. Pemeriksaan kesihatan saja yang boleh mengesan kanser ovari

CYST

Secara umumnya, cyst berkembang pada ovari sebagai kantung seperti kantung yang boleh menjadi pepejal atau penuh dengan cecair dari sistem pembiakan wanita. Saiz cyst yang kecil tidak memberikan rasa sakit tetapi cyst yang lebih besar boleh menimbulkan kesakitan.
Bahaya terbesar dengan cyst apabila kantung pecah dan melepaskan kandungannya ke dalam rongga badan yang lain, ini boleh menyebabkan keracunan darah atau penyakit lain. Ketumbuhan ini boleh menjadi malignant dan mengakibatkan kanser, tetapi risiko sangat kurang berbanding polyps.

Polyp

Polyp berkembang di lapisan dalaman dinding rahim atau ovari, yang dikenali sebagai endometrium, dan boleh tumbuh ke dalam rongga dalaman rahim. Polyp juga boleh didapati di lapisan serviks. Struktur seperti bola seperti ini muncul dari ujung tangkai di lapisan uterus rahim atau serviks anda. Polyp boleh menjadi ketumbuhan malignant (sel kanser), tetapi jarang terjadi kepada wanita yang sudah menopaus.
Malangnya, polyp boleh dikelirukan dengan fibroid kerana ia kelihatan sama dalam ujian pengesan imej dan kedua-duanya boleh menyebabkan pendarahan haid, kejang, dan sakit perut. Oleh itu, untuk menentukan jenis polyp malignant (kanser) atau polyp benign (tumor), doktor perlu mengeluarkannya dan menghantarnya kepada ahli patologi untuk ujian. Pembedahan boleh dilakukan untuk menghapuskan pertumbuhan ini.
Pertumbuhan sel malignant berpotensi untuk menyerang atau merebak ke bahagian badan yang lain, bukan hanya dan sistem peranakkan wanita
Sumber Google

 

Apakah Faktor Risiko Kanser Ovari?

Faktor risiko kanser ovari yang utama ada 2:
 
1.Kitaran haid (ovulasi)
Kajian menunjukkan wanita yang ovulasi (kitaran) sepanjang hayatnya lebih panjang semakin tinggi risiko kanser ovari. Maksudnya, tempoh haid (menarche)bermula pada usia yang lebih muda dan tamat ovulasi (menopaus) pada usia lebih tua daripada kebiasaan wanita, dan tidak pernah hamil (nulliparity), ini adalah semua faktor risiko kanser ovari.
2.Sejarah keluarga
Kira-kira 15% daripada kanser ovari berkaitan dengan genetik. Oleh kerana itu,  semasa pemeriksaan bagi  wanita yang mempunyai kanser ovari akan menjalani pengujian untuk perubahan genetik BRCA1 dan BRCA2 (mutasi).  
Mutasi gen ini boleh menjejaskan lelaki dan wanita. Jika pesakit positif untuk salah satu daripada ini, maka anak dan adik beradik juga boleh diperiksa dengan ujian darah. 
Apabila dibandingkan dengan risiko populasi umum (1.3% wanita akan mengalami kanser ovari), wanita dengan BRCA1 dan mutasi genetik BRCA2 mempunyai peluang BRCA1 atau 11% hingga 17% (BRCA2) untuk menghadapi kanser ovari dalam hidup mereka. Ujian gen (genetik) ini boleh dilakukan di hospital. Antara punca mutasi gen pula disebabkan karsinogen.

Apakah Tanda-tanda  Kanser Ovari?

Bagi masalah kanser ovari, tiada pemeriksaan saringan yang baik untuk mengesannya dari awal. Berbeza dengan kanser pangkal rahim (servik), pemeriksaan boleh dilakukan dengan ujian pap smear.
Pengimejan (ultrasound, X-ray, dan scan CT), dan ujian darah sahaja tidak boleh digunakan sebagai skrin (mengesan) kewujudan kanser ovari. Pemeriksaan cara ini tidak tepat dan menyebabkan banyak wanita menjalani pembedahan tetapi sebenarnya tidak perlu.
Diagnosis kanser ovari hanya berdasarkan gejala dan ujian fizikal, dan ini diikuti oleh pengimejan. Tanda-tandanya sangat samar, termasuklah keletihan, cepat kenyang, abdomen bengkak, berat naik mendadak secara tiba tiba, bengkak kaki, perubahan tabiat usus (pembuangan najis), perubahan tabiat pundi kencing (pembuangan air kencing), sakit perut, dan sesak nafas. Seperti yang disebutkan di atas, gejala-gejala ini sangat terbuka, serta sangat biasa untuk penyakit lain juga.
Sebab itu diagnosis kanser ovari lebih sukar. Sesetengah pemeriksaan menunjukkan bahawa purata pesakit kanser ovari didiognais sehingga tiga doktor yang berbeza atau lebih.

Apakah Rawatan Kanser Ovari?

Rawatan kanser ovari paling biasa dialkukan adalah pembedahan dan kemoterapi. Pemilihan rawatan yang paling sesuai ditentukan oleh ahli onkologi ginekologi.
1. Rawatan pembedahan
Pembedahan ini biasanya menyebabkan pembuangan kedua-dua tiub dan ovari atau hanya sebelah, rahim (histerektomi), biopsi nodus limfa dan mana-mana organ lain yang terlibat dalam penyakit ini. Ia bergantung kepada tahap penularan kanser.
Penularan yang serius boleh sampai kepada usus,hati, limpa, pundi hempedu, bahagian perut, bahagian diafragma, dan penyingkiran sebahagian daripada peritoneum (lapisan nipis di perut yang meliputi banyak organ dan bahagian dalam dinding perut).
2.Kemoterapi
Rawatan dengan ubat ubatan untuk mematikan sel sel kanser yang masih ada selepas pembedahan.
  

Pencegahan Kanser

Amal gaya hidup dan pemakan sihat untuk mencegah sebarang jenis kanser dari awal. Antara pemakanan yang sihat dan boleh membantu seperti vivix iaitu suplemen anti oksidan yang tinggi.
Ramuan utama vivix iaitu polifenol, sebatian yang kaya antioksidan yang terdiri dari resveratrol  telah dijalankan 2,000 kajian termasuk kajian berganda yang dibuat oleh Harvard University, National Institute of Aging dan National Institute of Environment Health Sciences.
Ia mengurangkan pengaktifan NF kappa B, iaitu sejenis protin yang dikaitkan dengan pembentukan kanser dalam tubuh. Polifenol ini boleh didapati dengan mudah dengan mengambil vivix, iaitu ekstarak semulajadi anggur muscadine, lobak unggu, european elderberrry dan polygonum cuspidatum yang dipaten kan.
Vivix berupaya untuk pemulihan sel sel rosak dan membantu mengelakkan abnormal sel dari terus berkembang seterusnya menghalang pembentukkan kanser. Cegah sebelum melarat, kesan dari rawatan kanser ovari menganggu kesuburan dan keupayaan untuk hamil.
Malaysia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *