Cara Rawat Ekzema Bayi Secara Semulajadi-ELAK STEROID

Ekzema adalah keadaan kulit yang kronik di mana kulit menjadi gatal, berair,merah, kering dan merekah. Kira-kira 30% daripada semua keputusan diagnosis keatas simptom kulit melibatkan ekzema atopik. Jadi bagaimana  Cara Rawat Ekzema Bayi Secara Semulajadi, ketahui dulu punca puncanya.

Cara Rawat Ekzema Bayi Secara Semulajadi
 
Masalah kulit ini yang biasa dialami di kalangan bayi. Terutamanya bayi yang berumur antara 2 – 6 bulan. Kebanyakan kes, ia berterusan sehingga peringkat kanak-kanak. Dalam  sesetengah kes ia boleh berlarutan sehingga ke dewasa.

Punca punca Eczema

Sehingga kini punca sebenar eczema masih belum dikenal pasti dengan sepenuhnya. Terdapat beberapa faktor yang mencetuskan eczema antaranya:
Keturunan – Ahli keluarga yang mempunyai sejarah yang mengalami penyakit eczema, asma atau allergi rhinitis.
Pemakanan – Alahan pada sesetengah makanan dan minuman seperti alkohol, makanan tenusu, gandum, telur, makanan laut, pengawet dan pewarna makanan.
Persekitaran – Bahan-bahan iritasi seperti asap rokok, bahan-bahan kimia, cuaca yang terlalu panas dan lembap atau di sebaliknya.
Alahan – Sabun, syampu, serbuk bahan pencuci, kosmetik, kulat, debunga, haiwan berbulu peliharaan dan hama habuk rumah. Keadaan ini selalunya boleh diatasi dengan penjagaan kulit dari bahan semulajadi dan elakkan dari terdedah kepada punca alahan.

Kenali Simptom Simptom Ekzema

Ekzema atopik adalah gejala penyakit kronik yang hadir disepanjang masa. Biasanya ia akan berlaku dan berterusan dalam tempoh waktu yang sangat lama. Sepanjang tempoh tersebut akan berlaku keadaan pelupasan dan perluapan yang mungkin teruk dan memerlukan rawatan intensif.
Kebiasaannya bagi penghidap ekzema,doktor akan beri ubat sapu yang mengandungi steroid yang tinggi. Namun kebanyakkannya tidak berkesan untuk merawat sepenuhnya tetapi hanya mengawal dari terus melarat. 

Antara simptom utama ekzema ini adalah seperti berikut:

1. Keadaan kulit akan pecah atau merekah/luka
2. Kebiasaanya kulit dirasai sangat kering
3. Menggaru akan menyebabkan kulit seperti menebal.
4. Beberapa bahagian terlibat menjadi radang atau merah.
5. Bahagian radang kulit biasanya akan melepuh dan terkandung cecair (jenis basah).
6. Kulit mungkin akan bertompok merah atau berwarna coklat gelap.
7. Rasa gatal biasanya lebih teruk di waktu malam

Cara Rawat Ekzema Bayi Secara Semulajadi Dengan Shaklee

Produk Shaklee bukan berfungsi untuk merawat dengan tindak balas pantas seperti steroid tetapi bertindak mengatasi masalah ini secara semulajadi dan selamat untuk semua peringkat umur.
Bagi ibu hamil yang mempunyai keturunan alahan, asthma atau ekzema, ibu perlu mengawal atau elakkan segala punca punca diatas sejak dari awal kehamilan. Ini sangat berkesan Cara Rawat Ekzema Bayi Secara Semulajadi.
Selain itu ambil makan yang boleh mengurankan alahan atau keradangan seperti omega 3 yang terdapat dalam omega guard. Amalkan sayuran hijau dan buah buahan. Bagi ibu menyusu juga sangat bagus mengamalkan omega jika bayi mengalami ekzema.

Cadangan produk daripada Shaklee yang boleh membantu termasuk dalaman (pemakanan) dan luaran (penjagaan kulit). Amalkan langkah yang betul untuk mengatasinya dengan lebih berkesan.

1)Meal Shakes (kanak – kanak) – Mengandungi 24 jenis vitamin, mineral dan zat seperti vitamin A, C, E, zink dan selenium yang merupakan agen antioksida berfungsi membaiki kulit yang rosak/luka akibat Eczema.
2)Alfalfa (dewasa) – Alfalfa adalah raja bagi segala tumbuhan dan herba. Kaya dengan kandungan klorofil yang berfungsi sebagai detok dan dapat membantu masalah penyakit kulit seperti eczema. Bagi kanak-kanak cukup dengan multivitamin.
3)Basic H – bertindak seperti sabun tetapi kandungannya adalah semulajadi. Kedua dua jenis ekzema kering atau basah digalakkan mandi bersama-sama dengan Basic H sekurang-kurangnya sekali sehari. Basic H ini bertindak membasmi kuman/bakteria.
4)Omega Guard– membantu masalah Ekzema dengan menguatkan membran sel dengan mencegah keradangan kulit dan mengurangkan kegatalan. Ianya juga membantu melembapkan kulit kering atau membantu melembutkan kulit. Bagi ekzema ‘basah’ omega mampu bertindak untuk mengeringkan luka/kudis pada kulit.
5) Herbal Blend Multi purpose – Penggunaan luaran untuk melegakan gatal -gatal dan kekeringan kulit. Diperbuat dengan ekstrak bahan semulajadi , rosemary dan horse chesnut yarrow. Disarankan hanya mereka yang menghidapi ekzema kering. Untuk kulit yang berair perlu elakkan dahulu herba blend untuk mengelakkan kulit dari bertambah melecet. Amalkan kesemua langkah diatas terlebih dahulu.

Dapatkan set ekzema  dengan kos penghantaran percuma >> Hubungi Kami

Atau keperluan lengkapuntuk anak sihat bebas ekzema dengan set anak pintar cergas
*P/S: penggunaan ubat yang mengadungi steroid perlu dapatkan nasihat doktor.

Testimoni

Cara Rawat Ekzema Bayi Secara Semulajadi
Cara Rawat Ekzema Bayi Secara Semulajadi
Cara Rawat Ekzema Bayi Secara Semulajadi
 

Perlukan vitamin, hubungi saya untuk bantu anda.

Nama : Norra@ Norrabiatul

ID Shaklee : 912061

Whatsapp/Telegram/Telefon: 0197064120

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *