Ubat Mudah Lupa – 3 Perkara Penting Mesti Diamalkan

Banyak faktor yang menyebabkan kita mudah lupa. Antara faktornya, masalah kesihatan yang berpunca dari gaya hidup dan pemakanan. Pemakanan bahasa yang tepat adalah keperluan nutrisi yang lengkap untuk sel otak (fizikal) berfungsi dengan baik. Nutrisi ini lah ubat mudah lupa yang terbaik dalam memoptima kan fungsi otak.

ubat mudah lupa

Walau bagaimanapun, keperluan lain terutamanya amalan rohani seperti zikir dan bacaan al-Quran juga terbukti ubat mudah lupa yang mujarab dalam memelihara pemikiran dan otak seseorang. Juga penjagaan diri dari terdedah kepada bahaya yang boleh mencederakan otak.
Fizikal otak kita terdiri dari lelemak yang membentuk sel-sel dalam otak. Saraf-saraf otak ini perlu berhubung dengan sebaiknya untuk otak kita berfungsi dengan baik untuk memproses maklumat yang diterima. Kerja-kerja ini memerlukan tenaga yang datang dari nutrisi pemakanan harian kita. Jika nutrisi ini tidak lengkap, pasti ia boleh menyebabkan perkembangan otak turut terganggu atau muda lupa.

Dalam otak manusia  ada neurotransmitter iaitu bahan kimia dalam otak yang befungsi untuk menghantar infomasi ke dalam sel saraf kita. Untuk jadi lebih positif dan terhindar dari mudah lupa, saraf neurotransmitter perlu sentiasa berhubung. 


Ubat Mudah Lupa – 3 Perkara Penting Mesti Diamalkan

Amalkan 3 perkara ini bagi semua yang nak ubah diri jadi lebih positif dan tidak mudah lupa, bersemangat dan kerja tak bertangguh.

 1. Bagaimana Set Pemikiran Positif Shaklee Bertindak Sebagai Ubat Mudah Lupa

Otak kita memerlukan suplemen tertentu untuk terus berfungsi sebaiknya. Pengambilan suplemen ini akan membantu untuk membina dan menghubungkan antara saraf neurotransmitter dalam otak.

Lecithin – membina neurotransmitter

BComplex – menambah baik dan memelihara saraf neurotransmitter dalam otak dan saraf-saraf lain dalam badan.

Performance Drink – memastikan kelancaran perjalanan neurotransmitter dengan mengawal elektrolit atau cecair badan berada dalam optima.

Omega Guard – membina struktur dan mengawal selia fungsi otak, ini kerana 2/3 dari otak terdiri daripada lemak. Omega guard membekalkan lemak baik untuk kesihatan otak.

ubat mudah lupa

Dapatkan Ubat Mudah Lupa disini

Bagi orang yang cerdas dan positif, keadaan neurotransmitter mereka dalam keadaan baik, andaiannya seperti posmen yang bekerja dengan efisen, semua surat sampai kepada penerima dengan pantas. Jadi amalkan set pemikiran positif dari Shaklee sebagai ubat mudah lupa, terbukti berkesan lebih 100 tahun untuk menjaga kesihatan otak supaya sel neurotransmitter berhubung dengan baik.

Bagi orang negatif , neurotransmitter mereka tidak bagus, andaian seperti surat tak sampai kepada penerima, salah alamat atau lambat sampai. Keadaan orang gila pula, neurotransmitter tak seimbang sama seperti posmen tak bergerak untuk menghantar surat.
Walau bagaimana pun, makanan atau diet harian kita sangat sangat memberi kesan pada kesihatan dan juga daya ingatan seseorang. Contohnya pesakit kencing manis, komplikasi terjadi pada saraf akibat gula dalam darah yang tinggi. Saraf-saraf ini bukan hanya pada bahagian kaki atau tangan, tetapi kesemua saraf dalam tubuh termasuk otak. 

2. Amalan Zikir dan Hafalan Al-Quran Untuk Otak Cergas.

Sebagai individu muslim, ini lah ubat mudah lupa yang terbaik.  Amalkan  zikir seperti  Ya Muhaimin dan amalkan bacaan Al-Quran serta hafalannya sekali.  Ini mampu menguatkan ingatan kita.


3.Aktiviti Fizikal

Tujuannya untuk menjaga kesihatan, tubuh sihat otak akan cerdas. Ramai diantara kita yang mengabaikan senaman, selagi sihat dan tidak mempunyai masalah kesihatan selagi itu lah senaman tak dijadikan rutin. Ubah gaya hidup yang lebih sihat juga ubat mudah lupa yang sangat membantu untuk mengatasi masalah ini. Jadikan rutin harian untuk bersenaman paling kurang 30minit sehari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *