Cara Detok Badan – Wajib Dengan 3 Perkara Ini

Ramai yang mengamalkan detox, tetapi tidak mengalami apa-apa kesan atau perubahan dalam tubuh mereka.  Detok bukan hanya untuk mereka mengalami masalah berat badan, tetapi semua orang dewasa. Bagaimana Cara Detok Badan yang betul untuk menyahtoksin dan menyihatkan badan kita.   

cara detok badan
Proses detok sangat dipengaruhi oleh pemakanan dan amalan gaya hidup. Pemakanan bukan hanya menu harian anda, tetapi juga  memerlukan makanan tambahan atau suplemen. Amalan gaya hidup pula bukan hanya aktiviti fizikal, tetapi termasuklah merokok, tekanan perasaan dan hubungan sosial. Kesemua ini termasuk amalan detok atau cara detok badan yang sangat penting.

Amalan Detok Yang Betul

1.Makanan dan Minuman

Secara umumnya jika melakukan detoks, hanya tertumpu kepada satu-satu perkara. Iaitu pemakanan atau air detoks. Sebenarnya lebih baik jika diamalkan bersama untuk kesan yang lebih pantas. 
Makan banyak serat seperti buah-buahan segar dan sayur-sayuran yang ditanam organik. Tukar beras kepada beras perang. Pilih sayur yang bersifat lebih alkali seperti kubis, brokoli, spirulina, chlorella, dan rumpai laut dalam menu detoks. Buahan pula seperti lemon, oren,  epal hijau dan anggur. Info lanjut cara detok badan yang betul
Minum air kosong paling kurang 2-3 Liter sehari. Sangat digalakkan meminum air detok setiap masa. Bancuh air detoks korang dengan resepi detok ini. Minum dalam kuantiti yang sedikit tetapi kerap.
Juga penting meminum  satu gelas besar air kosong sebaik sahaja bangun tidur di waktu pagi.

2.Supelemen Asas Dalam Detokfikasi

Ini adalah tiga suplemen asas yang utama dalam proses detoksfikasi:

Vitamin C, membantu badan menghasilkan glutathione, sebatian dalam hati yang berfungzi untuk memcerna toksin.
DTX complex, membantu proses regenerasi sel-sel hati untuk lebih sihat.
Ambil Herb-Lax, kebaikkannya membersih usus secara lembut dan menyahtoksin dalam usus.
Alfafa, berkesan untuk meneutral asid dalam tubuh.
 
Cara Detok Badan - Wajib Dengan 3 Perkara Ini
 

3. Aktiviti Harian

Bernafas secara dalam untuk membolehkan oksigen masuk dengan sepenuhnya.
Mengubah tekanan dengan menekankan emosi positif.
Amalan hydrotherapy seperti mandi air panas atau lebih baik melakukan sauna. Kesan sauna hingga berpeluh membantu pengaliran darah dan proses detok dalam badan.
Perkara paling penting bagi aktiviti harian ketika berdetok adalah bersenam. Amalkan senaman seperti Yoga, berenang atau apa-apa jenis senaman selama 1jam.

Kebaikkan Detok

Amalan berdetok secara amnya adalah amalan gaya hidup sihat yang sangat membantu untuk mengekalkan kesihatan tubuh. Jika diamalkan secara konsistan ia mampu mencegah pelbagai penyakit seperti diabetes, masalah buah pinggang, jantung dan darah tinggi.
Cara Detok Badan - Wajib Dengan 3 Perkara Ini
Kesan berdetok bukan hanya pada kesihatan, tetapi kecantikkan wajah. Tubuh badan yang sihat akan menampilkan wajah yang berseri, bebas jerawat dan kusam.  Kesimpulannya, Cara Detok Badan  Wajib Dengan 3 Perkara iaitu, jaga pemakanan, bersenam dan suplemen yang terbaik.
                                                      Cara Detok Badan - Wajib Dengan 3 Perkara Ini
 
Jika masih ragu-ragu untuk berdetok, sila dapatkan panduan lengkap Cara Detok Badan yang disarankan oleh pakar nutrisi Shaklee dari MizzNorra secara percuma.
 
Hubungi MizzNorra Sekarang :  Call/Whatsapp/Telegram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *