Cara Nak Kurus Dalam Masa Seminggu- KEKAL KURUS SELAMANYA

Memang mudah untuk kurus tetapi susah untuk mengekalkannya. Jom MizzNorra kongsikan 3 tips mudah cara nak kurus dalam masa seminggu dan terus ‘maintain’. 

cara nak kurus dalam masa seminggu

1. Makan 6kali sehari.

Pemakanan bukan hanya makan cara sihat seperti lebihkan sayuran dan buah-buahan. Kurangkan makanan bergula, berminyak dan berlemak. Tetapi kuantiti dalam setiap hidangan perlu sedikit tetapi lebih kerap. Cara ini mampu untuk meningkatkan metabolisme tubuh. Metabolisme penting untuk proses membakar kalori yang berlebihan dari terus berkumpul menjadi lemak.
Ingat, cara makan adalah faktor utama bagi kebanyakkan individu yang ada masalah berat badan. Bagaimana cara untuk makan 6 kali sehari?. > Cara Makan 6 Kali Sehari<

2. Senaman

Kadar metabolisme seseorang juga dipengaruhi oleh aktiviti fizikal. Sebab itu senaman sangat penting untuk kekal kurus. Tubuh kita juga pasti lebih sihat dan cergas.
Senaman yang berkesan mestila dijadikan rutin seperti 30minit setiap kali bersenam, 4 kali dalam seminggu. Atau terpulang kepada diri sendiri bagaimana masa yang ditetapkan tetapi mesti konsistan. Tempoh senaman minimum yang disarankan oleh ramai pakar fitness adalah 30minit. Nampak mudah tapi inilah ‘pergorbanan’ untuk kebaikkan diri sendiri. Impian korang nak kurus dalam seminggu pasti tercapai.

3.Berdetox

Berdetox adalah cara nak kurus dalam masa seminggu yang wajib dilakukan. Jika tidak berat badan yang berkurang akan naik secara mendadak. Ini kerana toksin dalam badan  memerangkap lemak dan sukar untuk dicernakan. Berat badan yang berkurang disebbakan air dalam badan yang berkurang.
cara nak kurus dalam masa seminggu

Cara Detox Untuk Kurus Dalam Masa Seminggu

Sebelum korang berdetox, ketahui dulu cara detox badan yang betul. Apa yang perlu dilakukan agar detox korang betul-betul berkesan.
Detox dalam masa seminggu yang disarankan oleh pakar nutrisi Shaklee. Ikut jadual yang diberikan, hari pertama hingga ketiga  hanya buah dan sayur. Hari keempat dan kelima tambahkan protein. Hari keenam dan ketujuh baru mula mengambil karbohidrat. Ini lah cara nak kurus dalam masa seminggu yang sangat berkesan dan disertakan pengambilan suplemen tertentu.

cara nak kurus dalam masa seminggu

Hari ke 1, 2 & 3
Pagi – Sediakan salad yang lazat tanpa sebarang perasa tambahan seperti gula dan garam. Cukup dengan daun daun salad dan tomato untuk menambah rasa. Tambahkan minyak zaitun dan perahan lemon atau salad seasoning.
Tengah Hari – Hidangan sayur stim seperti bayam, kailan, pegaga. Semuanya hanya sayuran berdaun hijau. Lagi bagus jika ditambah halia yang dipotong halus.
Petang/Malam – Hidangan yang sama dengan makan tengah hari atau diganti dengan buah buahan. Boleh pilih buah yang tinggi antioksidan seperti avokado, buah naga.
Snek – Buah buahan segar (tidak digalakkan buahan tempatan seperti durian, mango yang tinggi gula). Hilang setiap kali rasa lapar dengan buah.
*p/s: Sediakan sup sayur dengan haya sedikit garam, tanpa perasa tambahan lain. Boleh diambil sayuran berat seperti lobak, kentang dan juga sayuran hijau. Sebaiknya makan sehingga 6 kali sehari.
Hari ke 4 & 5
Pada hari keempat, menu kita sudah boleh ditambah dengan hidangan protein tanpa karbohidrat seperti ikan, esp, omega guard. Daging merah tidak digalakkan kerana mengandungi lemak yang tinggi. Hidangan yang seperti gari pertama dan kedua. Elakkan sebarang gorengan, hanya stim atau rebus. Pilihan sayur juga boleh ditambah seperti lobak, labu yang lebih mengenyangkan.
 Hari ke 6 & 7
Fasa akhir dalam berdetok. Hidangannya adalah sama seperti hari keempat dan ditambah karbohidrat. Tetapi sebarang gula tambahan tidak dibenarkan. Pengambilan protein seperti ayam pula elakkan yang bergoreng.
Hari Ke 8 -30  
Terus konsistan dengan detox hari ke-7 sehingga cukup 30 hari. Langkah ini sangat membantu tubuh kita menyahtoksin dalam badan dan pasti lemak yang berkumpul mudah dicernakan. 

*p/s: Panduan lengkap disediakan bagi mereka yang mahu mengamalkan detox cara Shaklee. Hubungi MizzNorra untuk dapatkan nota panduan tersebut: 0197064120

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *