Sumber Antioksidan Tertinggi-Dalam Makanan Harian

Umumnya kita mengetahui sumber makanan mempunyai antioksidan dan nutrisinya. Namun kandungan nutrisi dan antioksidan setiap tumbuhan berbeza. Hanya tumbuhan tertentu yang mengandungi Sumber Antioksidan Tertinggi-Dalam Makanan Harian.

Sumber Antioksidan Tertinggi-Dalam Makanan Harian

Manfaat Antioksidan Untuk Kesihatan

Antioksidan penting untuk melawan radikal bebas atau proses oksidasi dalam tubuh. Melindungi dan membaik pulih sel dari oksidasi. Kesan oksidasi yang tinggi akan menyebabkan kita mudah jatuh sakit. Dan lama-kelamaan menghidap penyakit kronik seperti kanser, masalah jantung, rabun dan pelbagai masalah kesihatan yang lain. Jadi sangat penting untuk kita ambil Sumber Antioksidan Tertinggi-Dalam Makanan Harian

1.Anti-penuaan

Antioksidan adalah agen terbaik untuk melindungi sel kulit untuk kekal sihat dan awet muda. Makan lebih antioksidan mampu mengurangkan kedutan dari usia anda. Contoh Vitamin C bukan sahaja melindungi kulit malah merangsang kolagen yang penting untuk kulit anjal.

2.Menguatkan Sistem Imun (antibodi)

Antioksidan seperti Xeno melindungi sel, menstabilkan fungsi tubuh untuk kekalkan kesihatan. Keberkesanan Xeno adalah melindungi tubuh daripda penyakit kronik.

3.Menjaga Kesihatan Organ Mata, Jantung Dan Lain-lain

Amalan memakan sayur dan buahan yang mengandungi tinggi antioksidan, dengan sukatan yang banyak akan memelihara kesihatan mata, jantung dan kesemua organ dalam badan.

 

Sumber Antioksidan Tertingi Dari Buahan

Pengambilan buahan bukan hanya membekalkan antioksidan, malah banyak nutrisi lain, termasuk juga serat yang penting untuk sistem penghadaman.

Buahan adalah Sumber Antioksidan Tertinggi – Dalam Makanan. Hampir semua buah memiliki kandungan Antioksidan yang baik untuk tubuh. Namun kandungan Antioksidan ini berbeza dalam setiap buah.

Contoh Buahan dengan Sumber Antioksidan Tertingi

 • Oren
  Sumber antioksidan  Vitamin C yang tinggi.
 • Anggur Merah
  Kandungan antioksidan paling tinggi dalam anggur. Jenis anggur terbaik adalah anggur merah muscadine. Antioksidan seperti rasveratrol dan vitamin-vitamin lain, mangan serta kalium. Antioksidan yang terkandung strawberi dapat mengurangkan kolesterol.
 • Blueberry
  Antioksidan Blueberry juga tinggi, ia termasuk dalam spesis anggur.
 • Manggis
  Buahan tempatan yang tinggi antioksidan. Juga kaya dengan zat lain yang baik untuk kesihatan seperti Xanthone. Sebab itu jus manggis sangat banyak dikeluarkan dalam pasaran untuk kecantikkan.
 • Plum adalah sumber vitamin C dan kaya dengan serat. Sangt baik untuk mengatasi masalah sembelit.
 • Strawberi
  Antioksidan yang terkandung strawberi dapat mengurangkan kolesterol.

Sumber Antioksidan Tertinggi-Dalam Makanan Harian

Kajian  Sumber Antioksidan Tertinggi-Dalam Makanan Harian daripada sumber buah-buahan.

 

Sumber Antioksidan Tertingi Dari Sajian/Masakkan

Sajian makanan dengan tinggi kandungan Antioksidan yang banyak bermanfaat untuk tubuh adalah makanan yang disediakan dari bahan-bahan alami yang mengandung vitamin Antioksidan.

Berikut sumber makanan yang mengandungi tinggi antioksidan:

1. Sayuran: Brokoli,  bayam, tomato, daun bawang, dan asparagus.

2. Kekacang: Almond, walnut. Jenis kacang dengan kandungan antioksidan tertinggi.

3. Bahan masakkan: Bawang putih, bawang merah, cili, dan kayu manis.

4. Biji-bijian : Beras merah dan barli.

Walau bagaimana pun, ada kajian yang menyatakan nutrien dari sumber tumbuhan semakin berkurang, kerana zat mineral dalam tanah semakin merosok. Ini bermakna kandungan antioksidan juga berkurang.

Nutrien dalam tumbuhan bergantung kepada nutrien tanah. Bagaimana sayuran dan tumbuhan ini dijaga. Racun serangga, baja penggalak dari bahan kimia makmal, biji benih GMO dan pelbagai faktor lain yang boleh mengurangkan mutu dan kandungan antioksidan.

 

Suplemen Yang Mengandungi Sumber Antioksidan Tertinggi

Suplemen antioksidan sangat penting pda masa sekarang. Ini kerana sumber makanan kita sudah kekurangan nutrisi, tercemar dengan pestisid, ditanam dengan benih GMO, Genetically modified organisms. Semua ini menjejaskan nutrisi dalam makanan.

Hasil kajian oleh saintis Shaklee menghasilkan Vivix yang membekalkan Sumber Antioksidan Tertinggi yang diperlukan oleh tubuh. Vivix dihasilkan dengan gabungan Polygonum Cuspidatum, Anggur Muscadine, Elderberi Eropah dan Lobak Ungu. Info Lanjut

Vivix sangat berbeza dengan suplemen antioksidan yang banyak dipasaran. Ini kerana Vivix mampu melindungi sel DNA dan melambatkan pemendekkan telomeres  sebanyak 40%.

Vivix juga dipatenkan. Anda hanya boleh mendapatkan manfaat Vivix hanya dari Shaklee. Manfaat Vivix

Perlukan vitamin, hubungi saya untuk bantu anda.

Nama : Norra@ Norrabiatul

ID Shaklee : 912061

Whatsapp/Telegram/Telefon: 0197064120

2 Replies to “Sumber Antioksidan Tertinggi-Dalam Makanan Harian”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *