Bagaimana Cara Merawat Gout Yang Efektif

Serangan gout sangat menyakitkan. Ngilu seperti ditusuk benda tajam hingga ke tulang. Ini antara luahan pesakit gout kepada saya. Bagaimana gout terjadi, apa puncanya dan Bagaimana Cara Merawat Gout Yang Efektif.

 

Bagaimana Cara Merawat Gout Yang Efektif

 

Apa Punca Gout

Gout berpunca daripada pemakanan dan tabiat seseorang. Makanan harian yang menyumbang kepada pembentukkan asid urik adalah punca berlakunya gout. Antara makanan yang boleh meningkatkan asik urik yang tinggi adalah:

  • Makanan laut terutamanya kerang, ketam, udang.
  • Sebarang jeruk seperti jeruk buah-buahan
  • Perokok dan meminum arak
  • Makanan yang tinggi purin seperti daging merah.
  • Minuman 3in1, berperisa tiruan dan tinggi gula.
  • Kerap mengambil makanan segera atau makanan proses (tinggi garam, gula, perisa, pengawet)
  • Tabiat yang suka memakan makanan ringan, snek.
  • Kurang sayur dan buahan dalam diet harian

 

 

Bagaimana Cara Merawat Gout Yang Efektif

Pencegahan Gout

Gout boleh dicegah dengan makan cara sihat. Bukan hanya sumber makanan yang sihat, tetapi cara masak juga memberi kesan kepada sakit gout. Elak makanan yang dibakar, dipanggang dan digoreng. Seeloknya stim atau rebus.

 

Bagi pesakit gout, pengambilan air kosong sangat penting. Sekurang-kurangnya minum 2-3 liter setiap hari. Ini untuk meningkatkan proses tubuh mengeluarkan asid dalam badan.

Petua cegah gout

Cara Merawat Gout

Rawatan yang saya kongsikan ini adalah dengan suplemen semulajadi Shaklee. Walau pun saya tidak pernah terkena gout, tetapi ramai pengguna Shaklee yang berkongsi kebaikkannya untuk merawat gout.

 

Walau bagaimanapun, pemulihan gout tidak hanya bergantung kepada suplemen ini. Pesakit perlulah meninggalkan segala tabiat yang menjadi punca kepada serangan gout.

 

Amalkan cara hidup lebih aktif yang penting untuk meningkatkan fungsi organ. Keadaan organ yang baik akan meningkatkan proses menyahtoksin (asid urik) dari dalam tubuh.

 

Amalan pemakanan yang betul dan sihat untuk pesakit gout seperti lebihkan air kosong. Juga masakan cara lebih sihat (rebus&stim). Kurangkan bahan makanan yang diproses, gula,garam, perisa dan perasa.

 

Dan Bagaimana Cara Merawat Gout Yang Efektif adalah dengan tambahan suplemen tertentu. Kepentingan suplemen semulajadi ini memang terbukti dalam merawat gout.

 

 

Apakah supplemen yang dicadangkan untuk membantu pesakit Gout?

 

VIVIX – Secara ringkasnya Vivix meningkatkan pembentukan mitochindra (tenaga) didalam sel, melambatkan pembentukan protein AGE yang menyebabkan kerosakan sel. Sangat tinggi antioksidan yang melindungi sel daripada radikal bebas dari toksik.

 

ALFAFA – Alfafa bersifat alkali dan baik untuk meneutralkan asid urik. Manfaat afafa adalah menyingkirkan toksik dalam badan. Kesan alfafa lebih baik dengan pengambilanair yang banyak untuk membantu tubuh menjalankan proses detox dengan lebih baik.

 

OMEGA GUARD – Asid Dokosaheksanoik (DHA) dan Asid Eikosapentanoik (EPA) merupakan asid lemak omega 3 yang ditemui dalam ikan. Kedua-dua asid ini terbukti mampu mengurangkan keradangan pada sendi pesakit.

 

PERFORMANCE DRINK – Memastikan tubuh pesakit mempunyai kandungan air dan gula dalam badan yang cukup agar tidak berlaku dehydration.

 

HERBAL BLEND – Kesan gout boleh merengsakan kulit dikawasan sendi yang diserang gout. Sapu herbal blend secara lembut, jika kesan ngilu berkurang boleh urut secara perlahan.

 

Testimoni Gout Shaklee

 

Perlukan vitamin semulajadi, konsultan hubungi saya untuk bantu anda.

Nama : Norra@ Norrabiatul

ID Shaklee : 912061

Whatsapp/Telegram/Telefon: 0197064120

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *