Tips Mudah Kurus Selepas Bersalin

Setiap wanita impikan untuk kurus selepas bersalin dengan cepat dan kembali bergaya bersama simanja. Antara yang penting, ibu mesti jaga emosi dan tidak boleh terburu-buru. Apa yang ibu perlu lakukan?. Amalkan Tips Mudah Kurus Selepas Bersalin ini.

Tips Mudah Kurus Selepas Bersalin 1

 

Tips Mudah Kurus Selepas Bersalin

 

Berat badan perlu dijaga sejak kehamilan.

Kawal kenaikkan berat badan daripada naik secara mendadak, pastikan ibu berjaya mengikut berat badan yang disarankan oleh doktor ketika hamil. Aktiviti bersenam ketika hamil juga membantu untuk ibu kurus selepas bersalin dengan cepat dan berkesan.

 

Amalkan tips berpantang.

Amalan penting selepas bersalin adalah bertungku, berbengkung, mengurut. 3 perkara ini sangat memberi kesan dibahagian perut. Juga tinggalkan segala pantang larang berpantang ketika berpantang.

 

Menyusukan bayi secara eksklusif.

Membantu dalam meningkatkan metabolisma tubuh, untuk mudah kurus selepas bersalin dengan cepat. Tahap metabolisma dalam badan yang tinggi sangat sangat diperlukan untuk mengawal berat badan. Sentuhan ibu ketika ini lebih rapat yang membantu perkembangan deria bayi.

 

Amalkan tips kurus

1.Peka dengan kalori yang diambil setiap hari. Kajian menunjukkan bahawa ibu yang menyusu memerlukan 1800-2200 (atau lebih) setiap hari, untuk mengekalkan bekalan susu yang banyak.

Jika mengambil kurang daripada 1500-1800 kalori setiap hari (kebanyakan wanita normal harus berada di hujung julat tinggi ini), susu badan yang terhasil akan berisiko berkurangan secara mendadak.

 

2.Jaga pemakanan. Berat badan sebenarnya 80% di pengaruhi oleh pemakanan, bagaimana dan apa makanan yang diambil setiap hari.

Amalkan suku suku separuh. Suku karbohidrat (nasi), suku protein dan separuh sayuran hijau dan buahan untuk satu penuh pingan atu hidangan.

 

3.Pantang air manis dan ais. Sebarang air yang disejukkan, abc, cendol, walaupun fresh juice. Hanya minum air suam (campur sedikit lemon) mengikut liter yang badan korang perlukan, ibu menyusu memerlukan air lebih dari wanita normal.

Walau bagaimanapun penting ibu menyusu mengambil gula untuk dapatkan kalori, tetapi elakkan dari mengambil gula putih. Buat kan fresh juice suam tanpa gula putih. Campurkan kurma sebagai contoh untuk gantikan gula.

 

4.Tinggalkan segala ‘fast food’ macam KFC, McD, Pizza, Subway. Ini juga yang disarankan dalam amalan berpantang.

 

5.Amalkan air suam selepas bagun tidur 2 gelas setiap hari .

 

6.Jangan tinggalkan nasi, tetapi juga tidak boleh berlebihan. Amalkan pemakanan yang rendah GI seperti beras perang. Makan dengan kuantiti yang sedikit tetapi lebih kerap.

 

7.Lebih kan sayuran hijau dalam hidangan. Gantikan snek dengan buah buahan atau untuk hidangan ringan. Semua ini sangat sangat membantu untuk kurus selepas bersalin dengan pantas.

 

8.Bersenam secara konsistan. Mulakan senaman ringan selepas luka bersalin sembuh. Regangan otot sendi masih boleh dilakukan ketika duduk. Amalkan pernafasan yang betul sejak dari selepas bersalin (teknik kembung dan kempiskan perut ketika bernafas).

Tapi awas ibu hanya boleh mula bersenam selepas habis tempoh berpantang 100 hari. Seat up juga tidak digalakkan kerana memberi tekanan pada rahim.

Setiap hari ibu WAJIB bersenam 30minit. Jangan lupa untuk melakukan rengangan sebelum dan selepas bersenam seperti berjoging, berenam atau berbasikal.

 

9.Ambil suplemen untuk dapatkan nutrisi lengkap. Setiap makanan yang diambil bukan hanya untuk ibu, tetapi juga untuk bayi. Suplemen atau makanan tambahan sangat penting. Ini kerana semua hidangan yang diambil walaupun dikategorikan lengkap, masih tidak boleh melengkapkan kesemua nutrisi untuk badan.

Nutrisi dan kalori adalah dua benda yang berbeza. Untuk lengkapkan kesemua nutrisi daripada makanan, anda akan menghadapi kalori berlebihan.

Suplemen bukan saja membantu untuk kurus selepas bersalin dengan cepat, tetapi menjaga kesihatan ibu, juga bekalkan zat untuk bayi.

Jangan sesekali mengambil ubat atau suplemen kurus yang berlambak dipasaran, walaupun ada kelulusan KKM tetapi ada yang boleh memudaratkan bayi jika menyusu susu ibu. Usahakan secara semulajadi dari segi pemakanan, bersenam dan pastikan nutrisi sihat lengkap.

Tips Mudah Kurus Selepas Bersalin

 

Kenapa Suplemen Shaklee Berbeza??

Suplemen shaklee adalah makanan tambahan yang membekalkan nutrisi lengkap. Ini membantu fungsi tubuh bekerja dengan optimum. Antaranya membantu dalam meningkatkan proses metabolisma badan secara semulajadi.

Suplemen shaklee hanya mengandungi vitamin semulajadi untuk mengekalkan kesihatan ibu. Dijamin tidak mengandungi sebarang bahan yang merbahaya kepada bayi dan juga ibu seperti ubat kurus lain. Manfaat Shaklee bukan hanya untuk kurus tapi untuk kesihatan yang menyeluruh. Ini la Tips Mudah Kurus Selepas Bersalin yang wajib.

 

Set Kurus Shaklee Untuk Ibu Berpantang dan Menyusu

Suplemen kurus Shaklee untuk ibu menyusu sama seperti set menyusu. Antaranya:

ESP adalah sumber protein tanpa kolestrol yang rendah GI. Manfaatnya boleh meningkatkan metabolisma badan. Rasa kenyang lebih lama dan bekalkan tenaga. Jadi anda boleh kurangkan nasi putih.

Alfafa juga bertindak untuk menyerap kolestrol dalam badan, selain untuk milk booster. Cuma perlukan tambahan Lecithin untuk pecahkan lemak-lemak dalam badan. Atau cukup dengan omega guard yang bertindak membekalkan kolestrol sihat dan merendahkan kolestrol jahat. Bergantung kepada metabolisma seseorang. Hubungi saya untuk bantu anda pilih vitamin yang diperlukan.

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua ibu ibu, ini semua yang saya amalkan dalam berpantang. Alhamdullilah berat badan saya kembali normal seperti sebelum hamil dengan kehilangan hampir 15kg hanya dalam tempoh berpantang, 40 hari. Jom kurus dengan mudah bersama shaklee dan Tips Mudah Kurus Selepas Bersalin ini.

Perlukan vitamin, hubungi saya untuk bantu anda.

Nama : Norra@ Norrabiatul

ID Shaklee : 912061

Whatsapp/Telegram/Telefon: 0197064120

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *