Cara Rawat Gastrik Tanpa Ubat Yang Berkesan

Gastrik berpunca daripada gas yang bocor dalam sistem penghadaman. Gas/asid perut ini terhasil ketika proses pemecahan makanan/penghadaman dalam perut dan juga  udara yang masuk bersama ketika kita menelan. Jadi Cara Rawat Gastrik Tanpa Ubat Yang Berkesan secara semulajadi adalah elak makanan yang menyebabkan gas bertambah. Dan ambil makanan yang boleh menyembuhkan luka pada dinding perut.

Cara Rawat Gastrik Tanpa Ubat Yang Berkesan
Asid Perut Yang Naik Ke Esophagus Menyebabkan Pedih Ulu Hati

Kesan gastrik membuatkan kita rasa kembung perut. Pedih ulu hati, loya dan muntah. Dinding perut juga boleh menipis seterusnya luka kesan tindakbalas gas ini jika berpanjang.

 

Bagaimana Cara Rawat Gastrik Tanpa Ubat Yang Berkesan

Individu yang ada masalah gastrik perlu makan ikut masa. Atau makan sebelum sebelum lapar. Mereka juga perlu berhati-hati dalam memilih makanan. Elak makan tertentu yang bertindakbalas  menghasilkan gas yang tinggi terutama ketika gastrik menyerang. Bahasa mudah yang selalu digunakan dalam petua lama adalah makanan yang berangin/sejuk.

Langkah utama Cara Rawat Gastrik Tanpa Ubat Yang Berkesan  adalah elak makanan  yang bertindakbalas menghasilkan gas tinggi seperti:

 

 1. Kekacang

Kacang mengandungi banyak raffinose iaitu merupakan gula kompleks. Bagi sesiapa yang mengalami masalah pencernaan sepatutnya kacang dielakkan atau dikurangkan.

Bakteria akan memecahkan Raffinose ketika melalui usus kecil ke dalam usus besar. Proses pemecahan menghasilkan hidrogen, karbon dioksida, dan gas metana, yang keluar melalui rektum.

Cara Rawat Gastrik Tanpa Ubat Yang Berkesan

Satu kajian mendapati cara untuk mengurangkan gas secara berkesan dengan merendam kacang semalaman sebelum dimakan.

 

 1. Produk tenusu

Sesetengah individu mempunyai kesukaran untuk mencerna laktosa. Laktosa ada dalam susu dan produk tenusu seperti keju dan ais krim.

Kesukaran mencerna laktosa dikenali sebagai intoleransi laktosa. Kesannya boleh meningkatkan gas dalam perut.

Penyelesaiannya cuba gantikan produk tenusu dengan susu badam atau  susu soya, atau mengambil tablet laktase sebelum makan makanan yang mengandungi laktosa.

Saya sendiri penah mengambil susu ketika rasa pedih ulu hati dan dengan serta merta muntah.  Tetapi boleh hilang dengan susu soya dalam keadaan ini.

 

 1. Biji-bijian

Biji-bijian seperti gandum mengandungi serat, raffinose, dan kanji. Semua ini dipecahkan oleh bakteria dalam usus besar ketika proses penghadaman dan menghasilkan gas.

Nasi adalah satu-satunya bijirin yang tidak menyebabkan gas.

 

 1. Sayur-sayuran

Bagi mereka yang sangat sensitif, sayur-sayuran tertentu seperti brokoli, kubis, asparagus, dipercayai menyebabkan gas berlebihan. Seperti kacang, sayur-sayuran ini juga mengandungi gula kompleks, raffinose.

Walau bagaimanapun, sayur ini sangat sihat. Jadi berbincang dengan doktor  bagaimana untuk mengatasinya.

Bagi saya sendiri dengan pengambilan set gastrik shaklee, saya sudah tidak perlu tinggalkan semua makanan ini. Jaga makan ditambah cara suplemen masalah gastrik dapat diatasi dengan sepenuhnya.

 

 1. Minuman bikarbonat

Minuman berkarbonat boleh menambah dengan ketara jumlah gas yang masuk. Jadi gastrik anda boleh bertambah parah.

 

 1. Buah-buahan

Buah-buahan seperti epal, pear, dan prum mengandungi serat dan gula alkohol  semula jadi iaitu sorbitol.  Sesetengah individu ada yang bermasalah dengan sorbitol untuk dicernakan

Sorbitol dan serat kedua-duanya akan melalui usus besar,  bakteria memecahkan mereka dan terhasilnya hidrogen, karbon dioksida, dan gas metana.

 

 1. Gula-gula

Menghisap gula-gula menyebabkan anda menelan udara yang terlebih. Ia juga mengandungi sorbitol sebagai pemanis. Kedua-dua faktor ini boleh menyumbang kepada gas berlebihan.

 

 1. Bawang

Bawang mengandungi gula semulajadi yang dipanggil fruktosa. Seperti raffinose dan sorbitol, fruktosa menyumbang pengeluaran gas apabila dipecahkan oleh bakteria di dalam usus. Jadi elakkan memakan bawang secara mentah

 

 1. Mengunyah Gula-gula Getah

Mengunyah boleh membuatkan anda menelan lebih banyak udara. Dan juga mengandungi sorbitol.

 

 1. Makanan yang diproses

Makanan yang diproses seperti roti, makanan ringan dan bijirin mengandungi pelbagai bahan termasuk fruktosa dan laktosa. Bagi daging yang diproses pula pasti de banahn pengawet. Ini boleh membawa kepada peningkatan gas.

 

Keperluan Tambahan Rawat Gastrik Tanpa Ubat Yang Berkesan

Perkara utama adalah jaga pemakanan. Elak makanan yang boleh meningkatkan gas dalam perut. Makan sebelum lapar.  Juga penting amalkan suplemen semulajadi yang selamat dan berkesan untuk membantu mengurangkan gas atau angin dalam perut. Dan merawat luka pada dinding perut.

 

Set Gastrik Shaklee

 1. ESP – susu soya yang mengandungi protein lengkap  yang baik untuk memulihkan luka perut.
 2. Peppermint Ginger Plus – Mengurangkan angin dalam perut/badan.
 3. Garlic – Antibiotik semulajadi yang membantu meningkatkan antibodi tubuh dan mengirangkan risiko jangkitan kuman jika dalam perut luka.
 4. Ostematrix – Mengadungi kalsium, magnesium dan boron yang baik untuk sistem penghadaman.
 5. B-Complex – Meningkatkan kesihatan saraf dan membantu mengurangkan ulser/luka perut.

Bagaimana Pula Gastrik atau pedih Ulu Hati Ketika Hamil

 

Perlukan vitamin/skincare,  hubungi saya untuk bantu anda.

Nama : Norra@ Norrabiatul

ID Shaklee : 912061

Whatsapp/Telegram/Telefon: 0197064120

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *