Kenapa Petua Kecantikkan Muka Banyak Tak Menjadi ?

Kulit kering terutamanya kulit wajah sebenarnya sukar diatasi hanya dengan petua-petua dahulu. Kenapa?

Kenapa Petua Kecantikkan Muka Banyak Tak Menjadi

 

Kenapa Petua Kecantikkan Muka Banyak Tak Menjadi?

 

  1. Penggunaannya hanya pada luaran kulit.

Kulit yang sihat memerlukan nutrisi yang secukupnya dari dalam dan luar. Jika penjagaan hanya pada luaran sahaja memang sukar untuk mendapatkan kulit yang sihat.

 

  1. Tiada kajian yang membuktikan kebaikkannya.

Contoh pengunaan timun semata-mata pada kulit. Memang tak nampak pun kesannya kan? Banyak lagi petua lain seperti masker kunyit, tomato dan lain-lain, mungkin ada perubahannya pada kulit setelah konsistan berbulan-bulan.

 

  1. Bahan yang tercemar

Ada risiko bahan yang digunakan sudah tercemar atau dah lama (nutrisi sudah berkurang). Sayuran dan buahan juga terdedah dengan risiko racun serangga (pestisid).

 

  1. Nutrisi untuk membentuk sel kulit baru.

Antara keperluan utama untuk pembaharuan sel kulit adalah protein dan kolagen. Sumber protein dan kolagen hanya diperolehi daripada bahan tertentu. Contohnya telur, soya bagi protein, dan kolagen hanya daripada haiwan.

Kebanyakkan bahan yang digunakan mengandungi vitamin dan antioksidan sahaja. jadi jelas Kenapa Petua Kecantikkan Muka Banyak Tak Menjadi!!

 

Petua Mencantikkan Dan Melembapkan Kulit

  1. Tomata – hancurkan dan sapu pada wajah
  2. Telur – Ambil putih telur sebagai masker
  3. Timun – Ramai yang cakap untuk hilangkan lingkaran gelap bawah mata.
  4. Kunyit – Serbuk kunyit digunakkan untuk licinkan kulit dan bebas jerawat dan jeragat.
  5. Madu – Melicinkan kulit
  6. Dau jambu batu – Digunakan sebagai scrub dan mengatasi masalah jerawat

Banyak lagi petua Petua Kecantikkan Muka yang diperkatakan. Ya ini semua elok untuk penjagaan kulit secara semulajadi. Namun sangat sukar untuk kekalkan kecantikkan kulit hanya dengan petua-petua ini. Kenapa? Apa keperluan untuk kulit sihat cantik?

 

 

Keperluan Kulit Sihat

Buah-buahan dan sayur-sayuran yang tinggi antioksidan sangat penting untuk seluruh tubuh kita, termasuk kulit. Ambil buahan dan sayuran pelbagai warna seperti bluberi, strawberi, limau, bayam, tomato, dan pelbagai jenis sayuran lain yang tinggi antioksidan.

 

Antioksidan seperti beta-karotena dan vitamin C, E, dan A boleh melindungi kerosakan sel yang disebabkan radikal bebas. Radikal bebas bukan hanya daripada luaran, malah tubuh kita sendiri menghasilkan radikal bebas. Ia membahayakan sel-sel kulit dan menyebabkan penuaan.

 

Kelembapan kulit juga terpelihara dengan makanan yang tinggi asid lemak omega-3, termasuk salmon liar, sardin, telur, dan walnut.

 

Asid lemak omega-3 membantu mengekalkan lapisan kulit luar yang kuat dan anjal. Kulit luar yang sihat ini penting untuk menghalang toksin atau pencemaran meresap dengan mudah.

 

Pembentukkan sel baru pula memerlukan protein dengan asid amino lengkap. Protein boleh diperolehi daripada telur, ikan, ayam, soya, susu, walnut dan lain-lain. Sebaiknya pilih sumber protein yang kurang lemak tepu (haiwan berdarah).

Kenapa Petua Kecantikkan Muka Banyak Tak Menjadi

Selain nutrisi, lebihkan pengambilan air kosong untuk kekalkan kelembapan kulit. Ini lah sebab Kenapa Petua Kecantikkan Muka Banyak Tak Menjadi? Penjagaan untuk kulit kekal sihat dan cantik bukan hanya penjagaan luaran. Tetapi yang paling penting nutrisi yang lengkap.

 

Pemakaian losyen pelembap dan masker (termasuk dengan petua tertentu) masih tidak cukup membaiki kulit yang rosak dan melindungi kulit.

 

Anda perlukan lebih dari itu >>Keperluan Kulit Sihat Cantik<<

 

Perlukan vitamin dan konsultan, hubungi saya untuk bantu anda.

Nama : Norra@ Norrabiatul

ID Shaklee : 912061

Whatsapp/Telegram/Telefon: 0197064120

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *