Milk Booster-Perlu Ke Untuk Ibu Menyusu

Perlu Ke Milk Booster Untuk Ibu Menyusu? Milk Booster Sebenarnya Mengarut? Kebanyakkan milk booster adalah campuran ubat untuk merangsang hormon prolactin dan oxytocin.  Ada yang dihasilkan daripada coklat dan gula-gula. Ada juga dalam bentuk serbuk yang perlu dibancuh.

Apabila hormon ini meningkat, ia boleh membantu merangsang otak untuk menghasilkan susu badan.

Hormon ini sebenarnya boleh dirangsang dengan teknik menstimulasi susu ibu dengan betul.  Sebab itu lah  kita sebenarnya tidak perlukan milk booster seperti ini! Apa yang di khuatri milk booster dalam pasaran yang tidak terjamin keberkesanan dan keselamatanya untuk ibu dan bayi.

 

Milk Booster-Perlu Ke Untuk Ibu Menyusu?

Kita perlu tahu apa yang penting untuk tambah susu ibu! Kandungan susu ibu adalah campuran air dan nutrisi seperti, kalsium, protein, dan lain-lain. Fikirkan jika anda hanya mengambil milk booster tanpa diet yang lengkap, apakah kandungan nutrisi dalam susu badan anda? Ingat apa yang ibu makan, itu lah yang sampai kepada bayi.

 

Pembesaran bayi yang sihat memerlukan nutrisi yang lengkap. Antaranya perkembangan sel otak dan mata yang baik perlukan omega 3, kalsium untuk tulang yang kuat.  Protein untuk sel-sel dan otot-otot badan.

 

Jika anda hanya mengambil nasi/karbohidrat dan sedikit protein,  hanya itulah yang ada dalam susu anda. Sebab itu sangat disarankan ibu ambil diet yang lengkap dengan cara suku-suku separuh.  Diet lengkap inilah sebenarnya milk booster terbaik.

Perlu Ke Milk Booster Untuk Ibu Menyusu

 

Kenapa Protein Sangat Penting Untuk Milk Booster

Protein adalah asid amino yang diperlukan untuk menghasilkan tenaga.  Pembinaan sel-sel  dan otot-otot badan sangat memerlukan protein. sebab itu protein antara milk booster semulajadi yang sangat penting.

 

Keperluan protin kita bergantung kepada kegiatan aktiviti kita setiap hari.  Jika anda seorang yang tidak aktif, keperluan anda hanyalah 0.8g bagi setiap 1kg berat badan sehari.

 

Maknanya untuk wanita biasa yang berat badannya 58kg, keperluan proteinnya ialah 46g sehari.  Untuk lelaki biasa yang berat badannya 70kg, keperluan proteinnya ialah 56g sehari.

 

Bagi ibu hamil atau menyusu pasti perlukan protein yang lebih daripada wanita normal.  Kekurangan protein boleh mempengaruhi pengeluaran susu ibu.   Walau bagaimanapun, mineral lain juga penting, seperti kalsium, bcomplex dan vitamin C untuk pembesaran dan tingkatkan antibodi tubuh bayi.  Sebab itu lah, ramai ibu-ibu yang mengadu susu masih kurang walaupun sudah mengambil milk booster, ini menunjukkan mereka kekurangan nutrisi.

 

Apakah Sumber Protein

Protein boleh diperolehi daripada haiwan dan tumbuhan. Antaranya:

Haiwan

  • Daging
  • Ikan
  • Telur
  • Susu lembu/kambing

Tumbuhan

  • Soya
  • Walnut
  • Kekacang

Kedua-duanya mempunyai kandungan nutrisi yang berbeza, namun protein berasakan tumbuhan bebas daripada lemak tepu dan kolestrol. Antara yang terbaik adalah soy protein powder Shaklee, membekalkan kesemua asid amino lengkap dan mampu bertindak sebagai milk booster untuk penyusuan susu ibu.

 

Tinggalkan Milk Booster Yang Mengarut

Boleh dikatakan semua milk booster yang ada dalam pasaran dihasilkan tanpa kajian klinikal.  Keberkesanan untuk membantu susu ibu mungkin menjadi, namun kesan lain tidak diketahui sama ada membahayakan kesihatan atau tidak.

 

Perlu Ke Milk Booster Untuk Ibu Menyusu?,  jawabnya tidak perlu. Saranan ini bukan daripada saya sendiri, tetapi daripada pakar nutrisi yang bertauliah. Kajian demi kajian yang dilakukan untuk menyediakan yang terbaik kepada para ibu dan bayi.

 

Walau bagaimanapun terpulang kepada anda, mungkin milk booster berguna untuk mempercepatkan pengeluaran susu, selepas itu teruskan dengan teknik menstimulasi sahaja. Namun, pengalaman saya sendiri, ia sikit pun tak membantu

 

Apa Yang Disarankan Untuk ibu Menyusu?

Jaga diet anda dengan seimbang, dan lengkapkan nutrisi dengan suplemen/ vitamin yang bebas sebarang ubatan/drug sebagai milk booster. Ambil makan yang berkhasiat seperti kurma, kismis.  Amalkan teknik menstimulasi susu yang sebetulnya. Cukupkan pengambilan  air kosong (suam).

 

Set  ibu menyusu yang disarankan oleh pakar nutrisi Shaklee sangat bermanfaat dan berkesan untuk membantu ibu menambah susu. Seterusnya mengekalkan kesihatan ibu dan bayi.

 

Bagi saya sendiri,  yang paling penting  ketika menyusu adalah ESP. Badan bertenaga dan susu kita lebih pekat. Tambahan vitamin lain juga penting untuk kekalkan kesihatan kita seperti ostematrix untuk cegah sakit lutut, gigi dan sakit belakang. Ramai yang sangat berpuas hati kesan ESP sebagai milk booster secara semulajadi.

Perlu Ke Milk Booster Untuk Ibu Menyusu

Kenapa bila stop ESP susu berkurang? Andaian mudah sama seperti kita makan nasi, Apa jadi kalau kita dah tak makan nasi. Badan tak bertenaga kan. Begitu juga dengan ESP, merupakan makanan tambahan yang menyokong tubuh kita untuk bertenaga dan sihat. Jadi susu boleh dihasilkan dengan baik. persoalan perlu ke milk booster? pasti jawapnya tidak. Cukup dengan amalkan pemakanan dan suplemen semulajadi.

 

 

Perlukan vitamin semulajadi dan konsultan, hubungi saya untuk bantu anda.

Nama : Norra@ Norrabiatul

ID Shaklee : 912061

Whatsapp/Telegram/Telefon: 0197064120

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *