Sakit Disebabkan Makan Suplemen

 

Sakit Disebabkan Makan Suplemen

Betul ke ada orang sakit kerana makan suplemen? Ya, memang ada dan ini bukan anggapan saja, bukan rasa-rasa, ada bukti dari segi kajian oleh universiti terkemuka (top 10 di USA) bahawa makan suplemen memang boleh memudaratkan kesihatan.

 

Berdasarkan kajian terhadap pengamal vitamin membuktikan mereka lebih berisiko dengan masalah kesihatan seperti jantung, diabetes dan lain-lain. Berbanding dengan mereka yang tidak mengambil apa-apa suplemen.

 

Land Mark Study

Lihat graf bawah dibawah, hasil kajian landmark study menunjukkan individu yang mengambil vitamin lebih tinggi risiko untuk  mendapat penyakit vaskular dan kencing manis.

Sakit Disebabkan Makan Suplemen

Landmark study adalah kajian keatas mereka yang mengambil vitamin lebih daripada 20 tahun.

Namun suka diingatkan agar tidak salah faham. Daripada graf diatas terdapat 3 golongan. Mereka yang tidak ambil sebarang vitamin, vitamin daripada jenama lain dan mereka yang mengambil shaklee sepenuhnya.

 

Kajian ini dilakukan oleh orang ketiga maksudnya bukan Shaklee sendiri. Hasil kajian dikeluarkan sepenuhnya oleh pihak tersebut. >>info lanjut Landmark Study<<

 

 

Bagaiman Nak Elak Sakit Disebabkan Makan Suplemen

Jika anda memilih vitamin yang terbaik dan diambil dengan betul, perkara yang dibincangkan ini sebenarnya boleh dielakkan. Malah membantu anda mengekalkan kesihatan.

 

Jadi berhati-hati dan selidik semula suplemen yang keluarga anda ambil.

 

Kesan Vitamin Shaklee Kepada

Selain daripada land mark study, suka saya kongsikan kesan vitamin Shaklee pada diri saya sendiri.  Saya mengamalkan Shaklee sejak 2012,  masalah saya ketika mula mengambil Shaklee adalah kulit berjerawat dan juga kerana kemalangan, terjatuh  (patah tulang).

 

Kesannya jerawat hilang dan kulit lebih licin. Juga hilang lenguh-lenguh dalam badan.  Selain itu, kolestrol sentiasa dibawah 4, hati, buah pinggang semua dalam keadaan baik daripada pemeriksaan/checkup setiap 6 bulan.

 

Kepentingan Vitamin Terbukti

Vitamin sangat penting dalam melengkapkan nutrisi harian kita. Terutamanya kanak-kanak yang sedang membesar. Juga ibu hamil untuk mengekalkan kecergasan ibu dan kesihatan bayi dalam kandungan.

 

Kita semua tahu,  Klinik Kesihatan Ibu Anak (KKIA) pun akan bekalkan vitamin setiap kali ibu check up. Selepas bersalin pun vitamin tetap dibekalkan, selalunya yang diberikan asid folic, vitamin B, multivitamin, iron dan lain-lain bergantung pada keperluan.

Sakit Disebabkan Makan Suplemen

 

Cuma, vitamin yang KKIA bekalkan adalah jenis sintetik. Berbeza dengan vitamin Shaklee,100% semulajadi.

Vitamin semulajadi lebih baik untuk kesihatan jangka panjang. Bahan dan proses yang digunakan semuanya berbeza. Juga vitamin sintetik lebih murah.

 

Pendapat Sesetengah Doktor Menyatakan Mereka Yang Sihat Tidak Perlukan Vitamin!!

Vitamin dan perubatan adalah ilmu yang berbeza. Perubatan melibatkan kajian untuk merawat penyakit.

Vitamin pula adalah berkait dengan bidang nutrisi iaitu keperluan mineral untuk tubuh kekal sihat.

 

Pendapat mereka yang menyatakan makanan harian cukup untuk menampung keperluan nutrisi setiap hari pada hari ini tidak tepat. Kenapa?

 

Kerana sumber makanan kita semua pada masa sekarang sudah berkurang dari segi kandungan nutrisinya. Jika mahu melengkapkan semua nutrisi dengan sumber makanan, tubuh kita akan terlebih kalori. Sebab itulah pentingnya vitamin.

 

Kenapa Nutrisi Makanan Berkurang?

Lihat sahaja kepada sumber makanan yang dihasilkan.  Contoh protein, sumber utama kita adalah ayam, Tetapi semua ayam yang diternak dicucuk dengan hormon untuk dapatkan saiz ayam yang besar dengan lebih cepat.  Juga antibiotik untuk kurangkan risiko jangkitan bakteria dan virus.

Sumber makanan ayam ternak itu juga pasti mengandungi bahan pengawet tertentu.

 

Contoh sayuran pula, semua sayur dan buahan yang ditanam akan mengunakan baja kimia dan racun serangga seperti pestisid yang boleh membahayakan kesihatan. Ini semua dibuktikan dengan kajian terperinci oleh mereka yang pakar.

 

Kesimpulanya

Vitamin sangat penting untuk melengkapkan nutrisi untuk tubuh kekal sihat.  Syaratnya, pilih vitamin yang terbukti berkesan dan baik untuk kesihatan jangka panjang.

Walau bagaimanapun, kesihatan kita sangat dipengaruhi oleh pemakanan dan gaya hidup kita sendiri. Bukan hanya bergantung kepada suplemen semata-mata.

Dan vitamin bukan untuk mereka yang sakit tanpa rawatan. Salah faham ini lah yang menyebabkan timbulnya isu Sakit Disebabkan Makan Suplemen.

 

Perlukan vitamin dan konsultan, hubungi saya untuk bantu anda.

Nama : Norra@ Norrabiatul

ID Shaklee : 912061

Whatsapp/Telegram/Telefon: 0197064120

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *