Cara Hilangkan Kahak Bagi Orang Dewasa

Berkahak sangat merimaskan kita semua. Ditambah dengan keadaan sejuk beraircond boleh menyebabkan sukar bernafas. Bagi anda yang sentiasa ada masalah ini amalkan Cara Hilangkan Kahak Bagi Orang Dewasa yang dikongsikan ini.

Masalah berkahak bukan hanya kepada perokok, tetapi semua orang berisiko. Kahak sebenarnya mukus yang bertindak memerangkap habuk yang masuk kedalam salur pernafasan. Walau bagaimanapun jika terlalu banyak, ia sudah tidak normal dan perlu dirawat.

 

 

Bagaimana Kahak Terbentuk

Kahak bermula daripada paru-paru dan ditolak keluar sehingga salur pernafasan iaitu kerongkong dan rongga hidung. Pembentukkan kahak disebabkan habuk atau bendasing dalam sistem pernafasan. Kahak yang terbentuk akan ditolak keluar dan naik secara lembut kebahagian tekak. Maka terhasil kahak.

 

Kahak atau lendir yang sedikit (berwarna putih cerah) adalah normal dan baik untuk memerangkap habuk. Namun apabila terlalu banyak, pekat kehijauan perlu dirawat sebelum timbulnya pelbagai komplikasi pada sistem pernafasan.

 

Punca Kahak

Punca utama adalah alahan atau alergik pada sesuatu dan jangkitan virus. Alahan pada sesuatu seperti bulu kucing, habuk dan pelbagai faktor lain merangsang paru-paru bertindak balas memerangkap bendasing tersebut dan menghasilkan kahak.

 

Kesan jangkitan virus pula, kahak yang terbentuk (putih cair) selalunya diiringi dengan demam, selsema dan batuk. Jangkitan kuman bakteria pula warna kekuningan.

 

 

Komplikasi Kahak Berpanjangan

  1. Jangkitan kuman pada paru-paru seperti acute bronchitis, penumonia
  2. Penyempitan salur pernafasan
  3. Radang tonsilitis, laryngitisi, pharyngitis

Jangkitan yang berpanjangan ini juga menyebabkan mulut anda berbau.

 

 

Cara hilangkan kahak bagi orang dewasa dengan pemakanan

Amalan mudah dan semulajadi untuk atasi masalah seperti:

  1. Sentiasa minum air suam dan kekal hidrat
  2. Amalkan campuran madu dan air lemon suam
  3. Sup tomato dengan campuran halia dan bawang putih.
  4. Kemam Chew able Vitamin C 

Cara Hilangkan Kahak Bagi Orang Dewasa

 

Atasi Alahan Dan Hilangkan Kahak Anda

  1. Perkara utama yang perlu diatasi adalah kenalpasti punca alahan anda dan elak. Ini penting untuk mencegah keradangan paru-paru dan mengurangkan pembentukkan kahak.

 

  1. Ambil antibiotik dan antioksidan semulajadi untuk menjaga kesihatan tubuh dan paru-paru yang menyeluruh. bagi yang ada jangkitan kronik anda perlukan nutrisi sokongan untuk kurangkan keradangan seperti omega.

 

  1. Berkumur air garam suam. Ambil secawan air yang bebas klorin dan dipanaskan. Kemudian dicampur 1/2 hingga 3/4 sudu garam dan kacau sebelum berkumur. Baik untuk membunuh kuman dan melegakan tekak anda.

 

Perlukan vitamin semulajadi dan konsultan,

Hubungi saya untuk bantu anda.

Nama : Norra@ Norrabiatul

ID Shaklee : 912061

Whatsapp/Telegram/Telefon: 0197064120

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *