Obesiti Pada Kanak Kanak Salah Siapa

Obesiti tidak bermakna anak anda membesar dengan baik atau terlebih nutrisi. Tetapi keadaan yang sebenar adalah nutrisi yang tidak seimbang dan boleh bahayakan kesihatan. Obesiti Pada Kanak Kanak Salah Siapa

tidak perlu dipersoalkan, semua pihak perlu bekerjasama, namun tanggunjawab ini pastinya bermula daripada ibu bapa sendiri.

Obesiti Pada Kanak Kanak Salah Siapa

Statistik Unicef merekodkan 7% kanak-kanak berusia bawah 5 tahun di Malaysia dikenal pasti mempunyai berat badan berlebihan.  8%  mengalami kekurangan zat makanan akut (seorang daripada setiap lima kanak-kanak di Malaysia terbantut dibanding dengan usia mereka)

 

 

Pemakanan Di Sekolah

Pada masa sekarang, hampir separuh hari kanak-kanak berada disekolah. Mereka bebas memilih makanan mereka sendiri. Sebab itu penting didikan awal tentang makan cara sihat oleh ibu bapa. Kempen amalan pemakanan sihat dan gaya hidup aktif oleh jabatan berkenaan.

 

Pihak sekolah juga bertanggungjawab menggalakkan pengambilan diet sihat di sekolah. Tindakan pihak sekolah seperti menyediakan penapis air untuk mendorong kanak-kanak minum air kosong, bukan minuman bergula, berkarbonat.

 

Tindakan tegas keatas pengusaha kantin dalam penyedian makanan. Juga tindakkan kepada penjaja disekitar luar sekolah. Pastikan pelajar tidak memperoleh sebarang makanan ringan dan minuman bergula dalam kawasan sekolah. Semua ini adalah penyumbang besar kepada masalah Obesiti Pada Kanak Kanak,  tindakan yang diambil sanat perlu tetapi buka persoal Salah Siapa.

 

 

Pemakanan Di Rumah

Sebagai ibu bapa, kita perlu sediakan makanan sihat sejak dari awal. Kita perlu tegas dalam menasihati mereka. Juga tunjukkan contoh daripada pemakanan kita sendiri.

 

Dedahkan mereka dengan makanan yang bagus dan pilihan tidak bagus. Kesan buruk keatas diri sendiri daripada pemakanan yang tidak sihat. Persoalan Obesiti Pada Kanak Kanak Salah Siapa, jawapnya ya. Sedikit sebanyak pasti daripada kita sebagai ibu bapa.

 

Apakah Bentuk Makan Yang Tidak Sihat

 • Termasuk segala jenis makanan yang diproses seperti nuget dan sosej.
 • Minum bergas, ‘fastfood’, gula-gula dan junk food,
 • Factory food process, ini ramai diantara kita konfius. Sebenarnya sebarang jenis air kotak, kultur, biskut perlu dikawal sebaiknya. Elakkan atau pastikan hanya dalam jumlah yang kecil. Boleh dikatakan semua makanan ini mengandungi gula yang tinggi, pengawet, perasa dan perisa tiruan yang tidak baik untuk kesihatan.

 

Apakah Bentuk Makan Yang  Sihat

 • Pastinya daripada buahan dan sayuran, jadikan snek untuk anak-anak.
 • Makanan yang disediakan daripada bahan segar. Elakkan makanan yang diproses/frozen.
 • Suplemen terbaik untuk anak-anak.

 

Ramai yang beranggapan kanak-kanak tidak perlukan suplemen. Sebenarnya pada masa sekarang sudah tiada pilihan, suplemen adalah keperluan untuk lengkapkan nutrisi kita dan anak-anak. Keperluan mereka sama seperti kita namun dalam kuantiti tertentu mengikut peringkat umur.

 

Boleh dikatakan semua jenis penyakit berpunca daripada masalah keseimbangan nutrisi termasuk Obesiti Pada Kanak Kanak. Kekurangan nutrisi juga boleh membantutkan  pertumbuhan kanak-kanak termasuk perkembangan mental.

Obesiti Pada Kanak Kanak Salah Siapa

 

Fakta Obesiti Pada Kanak Kanak

Tahap obesiti atau normal diukur mengikut kiraan BMI. Faktor BMI bergantung pada jantina dan ketinggian.

 

 1. Kanak-kanak perempuan lebih ramai obesiti berbanding lelaki

Tahap metabolisma perempuan lebih rendah berbanding lelaki. Faktor lain adalah saranan daripada ibu bapa sendiri seperti anak perempuan tidak digalakkan untuk bersukan di sekolah.

 

 

 1. Peratus obesiti lebih tinggi dikalangan keluarga berpendapatan rendah.

Laporan ini adalah kajian oleh pihak Unicef. Kajian mereka lakukan kepada kanak di sekitar rumah flat di Ampang dengan 23% (6 kali ganda) dibandingkan kanak-kanak di Kuala Lumpur hanya 4%. yang obesiti.

 

Kenapa? Sumber bahan mentah yang dibeli oleh golongan berada adalah berkualiti tinggi dan nutrisinya terjamin. Manakala keluarga miskin, mereka hanya mampu untuk membeli makanan murah yang kurang khasiatnya. Mereka tak pentingkan keseimbangan diet, cukup asalkan perut kenyang.

 

Kanak-kanak miskin di Malaysia juga mempunyai masalah terbantut tumbesaran kerana pemakanan mereka yang tak cukup khasiat ini.

 

 

 1. Tidak bersarapan ke sekolah

Sama seperti kita orang dewasa, jika makan waktu rehat tengah hari tanpa sarapan, pasti kita rasa sangat lapar. Perkara ini mempengaruhi kita untuk makan dalam kuantiti yang banyak dalam satu masa. Keburukkannya melatih perut kita untuk menerima hidangan yang besar dan kurang proses penghasilan metabolisma dalam badan yang menyebabkan obesiti.

 

Selain itu, konsentrasi kanak-kanak dalam kelas juga akan menurun sekiranya mereka tidak bersarapan.

 

Pakar nutrisi juga mencadangkan kita pecahkan amalan makan 3 kali sehari ni kepada 6 kali sehari. Makan dengan hidangan yang kecil tetapi lebih kerap untuk sentiasa merangsang metabolisma badan.

 

 

 1. Kanak-kanak obes cederung untuk bunuh diri.

Kenapa? Fizikal yang tidak menarik selalunya dipandang serong dan dipermainkan. Itulah yang terjadi faktor untuk mereka membunuh diri.

 

 

 1. Pencapaian dalam akademik yang lebih rendah.

Faktor kejayaan akademik sangat berkait dengan kesihatan fizikal. Bagi kanak-kanak yang normal dan  lebih aktif, pastinya kurang mengalami masalah kesihatan fizikal dan mereka lebih fokus ketika sesi pembelajaran.

 

Obesiti Pada Kanak Kanak Salah Siapa

Sumber google

 

Obesiti Pada Kanak Kanak bukan hanya pada kuantiti, tetapi makanan harian yang diambil. Cegah sebelum mudarat. Ubah gaya hidup bermula daripada kita sendiri untuk anak-anak jadi ikutan. Rancang aktiviti fizikal bersama-sama anak. Terapkan pemakanan yang sihat. Pastikan pengambilan air dan buahan-buahan yang secukupnya. Kurangkan segala jenis snek, biskut, gula-gula, junk food.  Sediakan vitamin tambahan.

 

Bagaimana Permakanan Yang Sihat Seimbang Untuk Kanak Kanak

 

Perlukan vitamin semulajadi dan konsultan,

Hubungi saya untuk bantu anda.

Nama : Norra@ Norrabiatul

ID Shaklee : 912061

Whatsapp/Telegram/Telefon: 0197064120

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *