Punca Obesiti Yang Ramai Tak Tau

Kita boleh lihat orang disekeliling. Memang ramai yang makan banyak tapi tubuh kekal kurus langsing. Mereka yang gemuk pula sangat menjaga makan terutama kuantiti nasi. Ini kerana banyak lagi faktor lain atau Punca Obesiti Yang Ramai Tak Tau.

Selalunya obesiti dikatakan 80% berpunca daripada makanan dan 20% senaman. Sebenarnya ada pelbagai faktor yang boleh menyumbang ke arah kegemukan!

Punca Obesiti Yang Ramai Tak Tau

Tapi tak dinafikan, ramai  individu yang berjaya kawal berat badan hanya dengan kawal pemakanan terutamanya cara detok yang betul.

 

 

Punca Obesiti Yang Ramai Tak Tau Selain Pemakanan

 

  1. Hormon Tidak Seimbang

Masalah ini hanya boleh dikesan dengan ujian kesihatan. Bagi anda yang mengamalkan  diet sihat dan berdisiplin dalam aktiviti fizikal, namun masih gagal turunkan berat badan boleh jalankan pemeriksaan kesihatan.

 

Kesan hormon tidak seimbang boleh menganggu proses metabolisma badan anda.

 

 

  1. Kekurangan Vitamin D

Ada kajian menunjukkkan mereka yang ada masalah berat badan semuanya menghadapi masalah kekurangan Vitamin D dalam tubuh. Kajian ini membuktikan mereka  perlukan  tambahan 5000 IU Vitamin D3 untuk dapatkan paras yang normal.  Betulkan ini antara Punca Obesiti Yang Ramai Tak Tau.

 

Logiknya mereka yang obes kurang melakukan aktiviti luar dan menyebabkan kekurangan vitamin D yang boleh diperolehi dari sinar matahari di waktu pagi.

Punca Obesiti Yang Ramai Tak Tau

 

  1. Persekitaran Yang Stres

Bukan hanya tempat kerja,  tetapi diluar tempat kerja anda masih terganggu dan tak boleh bertenang termasuk waktu makan.

 

Bayangkan apa jadi pada anda makan dalam keadaan stres. Ya ini juga faktor faktor obesiti.

Punca Obesiti Yang Ramai Tak Tau

 

  1. Emosi

Masalah emosi yang celaru boleh menganggu semua kerja termasuk waktu makan anda. Nampak kecil tapi kesannya boleh menganggu sistem pencernaan anda dan menyumbang kepada Punca Obesiti.

 

 

  1. Genetik

Mereka yang gemuk genetik masih boleh kurus. Namun perlukan usaha yang lebih keras dan berdisiplin tinggi.

Eat clean and stay healthy. Dapatkan nasihat mereka yang pakar. Anda pasti boleh kurus.

 

 

  1. Gaya dan cara hidup tidak sihat

Bukan hanya fokus kepada aktiviti fizikal dan amalan diet.  Namun semua aktiviti harian yang boleh menyumbang kepada masalah kesihatan seperti pengambilan alkohol, merokok.

 

 

  1. Ubat kurus & ubatan lain

Sedarkah anda semua ubat kurus hanya bertindak mencelarukan sistem otak anda. Siapa yang pernah ambil ubat kurus pasti ada pengalaman  kurang selera makan, jantung berdebar. Ini adalah kesan ubat kurus yang hanya bertindak sementara.

 

Tahukah anda, toksin dalam badan semakin banyak dengan ubat tersebut. Toksin antara punca utama lemak tak boleh dicernakan.

 

Ubatan lain walaupun dengan pemantauan doktor ada yang boleh mengemukkan, terutamanya yang melibatkan hormon. Jadi berbincang dengan doktor anda.

 

Punca Obesiti Yang Ramai Tak Tau

 

  1. Masalah kesihatan

Ada beberapa jenis masalah kesihatan yang boleh menyebabkan berat naik mendadak. Antaranya masalah tiroid yang menyebabkan hormon tidak seimbang.

 

Jadi untuk kekalkan BMI yang normal, penting untuk dapatkan pemeriksaan jika usaha yang dilakukan tidak mendatang hasil.

 

Perlukan vitamin semulajadi, konsultan hubungi saya untuk bantu anda.

Nama : Norra@ Norrabiatul

ID Shaklee : 912061

Whatsapp/Telegram/Telefon: 0197064120

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *