Kencing Manis – Makan Ubat, Jaga Makan Tapi Makin Teruk

Selalu kita dengar pesakit Kencing Manis walaupun Makan Ubat, Jaga Makan Tapi Makin Teruk. Ramai yang ambil ubat kencing manis terpaksa meneruskannya seumur hidup. Kenapa tak boleh sembuh?

Kencing-Manis-Makan-Ubat,-Jaga-Makan-Tapi-Makin-Teruk
                        Komplikasi Kencing Manis

Ini kerana ubat kencing manis yang dibekalkan sebenarnya hanya untuk mengawal paras gula. Ia sangat penting bagi pesakit kencing manis untuk mencegah sebarang komplikasi.

 

Walau bagaimanapun, komplikasi kencing manis bukan hanya disebabkan gula yang tinggi. Paras insulin yang tinggi tapi tidak digunakan  juga boleh mendatangkan masalah kesihatan seperti lemah dan kebas badan. 

 

Memang betul paras gula boleh dikawal dengan pemakanan dan ubat. Pengambilan insulin  juga membantu untuk menurunkan gula. Namun ada juga bagi pesakit Kencing Manis yang Makan Ubat, Jaga Makan Tapi Makin Teruk baca gula mereka. Kenapa?

 

Bagaimana Gula Dalam Darah DiProses 

Kandungan gula dalam darah dikawal oleh insulin. Secara ringkasnya proses ini adalah:

 

  1. Glukosa (sumber makanan) – Gula dalam darah yang mengalir dalam tubuh penting untuk dibekalkan kepada sel-sel tubuh sebagai sumber tenaga.

 

  1. Insulin –  Hormon yang memberitahu sel sama ada untuk mengambil glukosa dalam darah untuk dibakar atau untuk disimpan sahaja. Jika tidak diambil pula, inilah yang menyebabkan gula tinggi dalam darah dan inilah punca kencing manis.

 

  1. Glikogen – Bahan yang terhasil daripada glukosa yang disimpan dalam sel-sel hati dan otot untuk digunakan kemudian sebagai tenaga.

 

  1. Glukogen –  Hormon yang memberitahu sel-sel di dalam hati dan otot anda untuk menukar glikogen menjadi glukosa dan melepaskannya ke dalam darah supaya sel-sel anda boleh menggunakannya untuk tenaga.

 

  1. Pankreas – Organ yang menghasilkan insulin dan glukogen.

 

Bagi pesakit kencing manis jenis 2, badan menghasilkan insulin tetapi sel-sel tidak bertindak balas dengannya secara normal. Sel tidak mampu untuk mengambil glukosa dari aliran darah. 

 

Lama kelamaan, kandungan glukosa yang tinggi menyebabkan penyakit diabetes jenis 2. Keadaan ini juga mendorong  tubuh untuk kurang menghasilkan insulin.

Ingat, terutama bagi mereka yang diabetes tahap kronik, anda perlu sentiasa makan ubat, jaga makan dan baiki tahap keupayaan reseptor insulin agar tidak terus bergantung kepada ubat kencing manis seumur hidup anda.

 

Kencing Manis Dan Insulin

 

Masalah kencing manis atau gula tinggi dalam darah kerana insulin tidak bekerja.  Sebabnya reseptor insulin tidak sensitif. Atau istilahnya rintangan insulin yang tinggi. Bahasa mudahnya, insulin malas buat kerja.

Inilah puncaya kenapa pesakit Kencing Manis – Makan Ubat, Jaga Makan Tapi Makin Teruk!. Kalau pesakit kencing manis boleh selesaikan masalah insulin pemalas ini, dah tentu gula boleh dikawal dengan lebih baik.

Selain konsistan dengan pengambilan ubat, perkara yang amat penting bagi pesakit kencing manis adalah berusaha untuk kurangkan kerintangan insulin. Sebab itu, penyelesaian terbaik adalah membaiki tahap keupayaan reseptor insulin supaya anda tidak terus bergantung kepada ubat kencing manis.

Kencing-Manis - Makan Ubat-Jaga Makan-Tapi- Makin-Teruk

Tips Kurangkan Rintangan Insulin

2 tips paling utama untuk membantu meningkatkan keupayaan reseptor insulin selain makan ubat, supaya sel badan boleh menggunakannya dengan baik seperti:

 

  1. Bersenam

Manfaat utama bersenam adalah melancarkan pengaliran darah dan menyihatkan organ dan sel badan. Sel yang sihat termasuklah sel reseptor insulin yang berkerja untuk ‘membuka pintu sel’ untuk menyalurkan glukosa kedalam sel badan.

 

Walaupun pesakit kencing manis memang selalu penat, tapi anda perlu paksa diri untuk bangun dan amalkan gaya hidup aktif. Lakukan secara beransur-ansur mengikut keupayaan, yang penting anda perlu konsistan.

 

  1. Pemakanan

Pemakanan yang sihat untuk pesakit kencing manis bukan hanya kurangkan gula dan karbohidrat. Anda perlu banyakkan makanan yang mengandungi fitonutrient. Fitonutrient adalah zat-zat makanan yang selalunya boleh didapati dalam tumbuhan.

 

Antaranya resveratrol dalam vivix yang terbukti boleh meningkatkan sensitiviti reseptor insulin. Maksudnya zat yang dibekalkan membantu insulin untuk bekerja dengan lebih baik.

Pengalaman saya sendiri, ahli keluarga yang ada menghidap kencing manis terpaksa mengambil ubat bertahun sampai akhir hayat. Walau pun dah jaga makan, kurang gula tapi masih perlukan ubat. Sebab itu pesakit kencing manis perlukan suplemen yang dapat membantu untuk memulihkan sel reseptor insulin, jaga pemakanan, bersenam dan ubat (bagi yang kronik) untuk mencegah gula naik secara mendadak.

Kencing-Manis - Makan Ubat-Jaga Makan-Tapi- Makin-Teruk-2

kencing-manis-diabetes-ubat-paling-berkesan

kencing-manis-ubat-paling-berkesan-sembuh-luka

Perlukan vitamin dan konsultan, hubungi saya untuk bantu anda.

Nama : Norra@ Norrabiatul

ID Shaklee : 912061

Whatsapp/Telegram/Telefon: 0197064120

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *