Rawat Gout – Cara Yang Dijamin Berkesan

Sakit gout adalah disebabkan asid urik yang berlebihan dalam badan. Punca asid urik pula adalah makan yang mengandungi purin yang tinggi. Sebab itu untuk Rawat Gout – Cara Yang Dijamin Berkesan juga hanya dengan pemakanan yang betul.

rawat-gout-sakit-sendi-dengan-pantas

Makanan Yang Perlu Dielakkan Untuk Rawat Gout

 1. Protein

Protein sangat penting untuk kesihatan tubuh, tetapi bagi pesakit gout perlu berhati-hati memilih sumber protein. Elakkan makanan laut seperti udang, ketam, kerang. Daging merah seperti kambing dan lembu. Pilih protein daripada sayuran dan ikan.

 1. Sayur dan Buah-buahan

Jenis sayur yang mengandungi purin tinggi seperti cendawan dan sayur jeruk. Cuka mesti dielakkan tetapi cuka epal baik untuk pesakit gout.

Kekacang juga perlu dielakkan terutamanya kacang yang bergaram. Kacang peas juga tinggi kandungan asid dan ia perlu dielakkan oleh pesakit gout.

 1. Gula

Elakkan sebarang minuman bergula. Makanan manis yang mengandungi tinggi gula. Minuman berkafein juga sebaiknya dielakkan. Kesan kafein yang tinggi boleh menambah beban kepada buah pinggang. Walaupun lazimnya gout menyebabkan sakit sendi, kesan asid urik tinggi juga boleh menyebabkan batu karang dalam  buah pinggang dan sistem kencing.

 1. Garam

Pesakit gout sebaiknya memilih garam bukit, garam himalaya atau garam organik untuk masakkan. Hentikan daripada menggunakan garam biasa.

 1. Makanan Bergoreng dan Berminyak

Kandungan minyak dan lemak boleh meningkatkan kadar toksin dalam badan. Sebab itu pesakit gout sebolehnya perlu elakkan pengambilan makanan berminyak dan bergoreng.

Boleh gantikkan masakkan dengan minyak kelapa dara atau zaiton. Sebaiknya amalkan masakan  rebus atau kukus untuk penyediaan makanan yang lebih sihat.

 1. Makanan Berlemak

Makanan berlemak dan berminyak seperti keju, marjerin, dan santan perlu dielakkan. Kalau nak masak kari, tukarlah alternatif lain seperti susu segar atau gunakan minyak kelapa dara di dalam masakan.

Makanan kita adalah penentu kesihatan kita. Bagi pesakit gout, tak bermakna anda perlu berhenti terus mengambil makanan tersebut. Namun konsep makan berpada perlu diterapkan dalam menu seharian.

Makanan Yang Baik Untuk Rawat Sakit Gout

Pilih makanan yang kaya dengan antioksidan dan serat. Antaranya:

 1. Cuka Epal

Campurkan 2 sudu cuka epal organik dan 2 sudu madu kedalam segelas air suam. Boleh amalkan setiap pagi dan malam sebelum tidur. Atau bancuh dengan air kosong sahaja.

 1. Nenas

Nenas kaya dengan enzim proteolitik yang dikenali sebagai papain dan bromelain untuk meneutralkan asid urik. Pilih nenas yang berdaun hijau gelap. Buah pula yang padat dan berat, nenas jenis ini mengandungi lebih banyak nutrisi. Boleh dijadikan jus atau snek harian yang sangat menyelarakan untuk pesakit gout.

 1. Lemon Halia

Rebus halia sebesar 3-5cm panjang dengan air secukupnya, yang boleh diminum segelas air. Tambah sepotong lemon yang diambil airnya. Untuk rasa lebih sedap tambah sedikit madu

 1. Jus Epal Hijau

Epal hijau kaya dengan Malic acid yang boleh membantu meneutralkan asid urik. Amalkan jus epal hijau ini tanpa sebarang gula walaupun gula perang.

 1. Betik

Betik juga kaya dengan enzim papain. Sejenis enzim yang bersifat anti radang, membantu tubuh jadi beralkali dan menghalang peningkatan asid urik.

Kesemua ini baik untuk pesakit gout untuk menurukan paras asid urik, namun keberkesanannya untuk menghilangkan gout dengan pantas tidak dijamin. Ia bergantung kepada tahap kesegaran sumber yang diperolehi dan cara pengambilan anda.

Mereka Yang Rosakkan Diri Sendiri

Rawat Gout – Cara Yang Dijamin Berkesan Dan Pantas Bebas Gout

Pengawalan asid urik terbukti sangat berkesan dengan antioksidan. Kajian di Harvard Universiti mendapati resveratrol iaitu sejenis antioksidan dalam anggur muscadine  dan japanese knowtweed mampu menurunkan asid urik dengan pantas. Anda boleh dapatkan bahan ini dengan dalam VIVIX.

rawat-sakit-gout-dengan-pantas-2

VIVIX bukan sahaja lulus KKM, malah penemuan ini dipatenkan. Hasil kajian ini adalah dari saintis dunia,  Nobel Dr. Elizabeth Blackburn

Kualiti dan kandungan antioksidan VIVIX dijamin sentiasa terkawal. Tidak seperti penyedian makanan kita, kadang ada yang nutrisi sudah berkurang. Ini lah menyebabkan mengapa kebanyakkan petua atau tips gout yang diamalkan kurang berkesan.

rawat-gout-dengan-pemakanan-berkesan

ubat-gout-dengan-pantas-vivix

Semua saranan ini adalah perkongsian daripada mereka yang telah lama menghadapi gout dan juga dari mereka yang pakar. Jika anda konsistan dan berdisiplan dalam mengawal makanan anda, pasti serangan gout boleh terus lenyap.

Perlukan vitamin dan konsultan, hubungi saya untuk bantu anda.

Nama : Norra@ Norrabiatul

ID Shaklee : 912061

Whatsapp/Telegram/Telefon: 0197064120

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *