Cara Atasi Jerawat Bernanah Tanpa Risiko

Jerawat bernanah berpunca daripada tindakbalas sistem imun yang menghantar sel darah putih untuk menghapuskan bakteria ini. Jom ketahui bagaiamana Cara Atasi Jerawat Bernanah Tanpa Risiko.

Cara-Atasi-Jerawat-Bernanah-2

Bakteria yang menyebabkan jerawat/keradangan pada kulit wajah ialah Propionibacterium Bacteria. Propionibacterium hidup dalam liang roma, keadaan sebum dan kotoran yang tersumbat adalah persekitaran yang baik untuk Propionibacterium membiak.

 

Kenapa Jerawat Bernanah Berterusan

Bakteria Propionibacterium yang ‘menetap’ dalam liang roma membentuk biofilem yang bersifat rintangan pada bahan antibakteria. Keadaan inilah yang menyebabkan jangkitan dan nanah berpanjangan.

 

Selain itu, langkah penjagaan wajah yang salah akan memburukkan lagi keradangan kulit anda. Dapatkan pemeriksaan pakar kulit untuk memilih skincare yang sesuai dan baik untuk pemulihan jerawat bernanah.

 

Tips Cara Atasi Jerawat Bernanah

 • Jangan sesekali memicit jerawat
 • Ambil vitamin yang boleh tingkat antibodi tubuh
 • Lebihkan air kosong untuk kekalkan kelembapan kulit
 • Amalkan makanan seimbangan dan konsistan bersenam.
 • Pastikan tangan anda bersih sebelum menyentuh muka.
 • Guna bahan penjagaan muka yang sesuai, elakkan pengunaan scrub.
 • Basuh alat solek dengan kerap. Tukar alatan solek paling kurang setiap 6 bulan.
 • Pilih makeup yang dihasilkan daripada tumbuhan/semulajadi.

Cara-Atasi-Jerawat-Bernanah-1

 

Nutrisi Yang Penting Untuk Atasi Jerawat Bernanah

Kesihatan kulit sangat dipengaruhi oleh nutrisi harian anda. Nutrisi lengkap akan membantu sel-sel kulit untuk sembuh dari keradangan. Antara nutrisi yang terpenting untuk atasi jearwat bernanah adalah:

 

 1. Antibiotik Semulajadi

Antibiotik dalam tubuh berfungsi untuk membunuh bakteria yang menyebabkan jerawat bernanah. Jadi mana satu pilihan anda, pengambilan ubat antibiotik atau pemakanan yang kaya antibiotik semulajadi. Untuk kesan jangka masa panjang dan kesihatan yang menyeluruh, pastinya antibiotik semulajadi adalah pilihan yang lebih tepat

 

Contohnya bawang putih yang sangat bermanfaat untuk kesihatan. Bawang putih mengandungi  bahan anti-mikro bakteria yang sangat tinggi dan digunakan dalam dunia perubatan sejak dulu lagi.

 

 1. Antioksidan

Pelbagai manfaat yang ada pada bahan tinggi antioksidan, antaranya memelihara sel daripada radikal bebas dan agen anti-penuan. Kesihatan sel-sel badan sangat dipengaruhi oleh pengambilan antioksidan yang secukupnya dalam diet harian anda. Termasuklah kesihatan sel-sel kulit wajah.

Cara-Atasi-Jerawat-Bernanah

 

cara-atasi-jerawat-bernanah-dengan-pantas

 

 1. Anti-radang

Bahan anti radang membantu untuk halang keradangan kulit semakin serius. Bagi keadaan jerawat bernanah yang serius, dinasihatkan untuk menggunakan krim anti radang dibawah pemantauan doktor. Boleh juga mengambil anti-radang semulajadi semulajadi seperti minyak ikan tulen.

 

Perlukan vitamin dan konsultan, hubungi saya untuk bantu anda.

Nama : Norra@ Norrabiatul

ID Shaklee : 912061

Whatsapp/Telegram/Telefon: 0197064120

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *