Cara Kecutkan Jerawat Batu-Dalam Masa 3 Hari

Jerawat batu terbentuk dalam liang roma akibat lebihan sebum dan hormon testostron. Sebum yang terperangkap dengan kotoran dan bakteria boleh menyebabkan keradangan dan nanah. Ada ke  Cara Kecutkan Jerawat Batu-Dalam Masa 3 Hari ? Ya, tak mustahil jerawat batu anda boleh kecut dan hilang dengan pantas.

cara-kecutkan-jerawat-batu-1

Cara Kecutkan Jerawat Batu-Dalam Masa 3 Hari

3 perkara penting yang boleh membantu untuk kecutkan jerawat batu anda iaitu penjagaan diri dan wajah. Serta petua penjagaan kulit wajah dengan bahan semulajadi.

Tips Penjagaan Diri

 1. Mandi dengan kerap

Pastikan kebersihan diri sentiasa terjaga. Terutama celah-celah jari dan rambut untuk elak kotoran kena pada wajah. Ingat, gunakan tuala bersih dan berasingan untuk muka.

 1. Potong kuku pendek

Bahagian celah kuku dan jari paling banyak kuman yang terperangkap. Jadi pastikan kuku pendek untuk mudah dicuci dengan bersih.

 1. Bersenam

Mereka yang konsistan bersenam bukan saja dapat menjaga kesihatan, malah kecantikkan dan kekal awet muda. Peluh membantu melembapkan kulit secara semulajadi.  Juga tubuh yang sihat akan terpancar seri pada wajah.

 1. Atasi stres dan Kawal emosi

Emosi yang stres menyebakkan otot wajah anda tegang. Saraf yang tegang menyebabkan pengaliran darah  kurang baik. Kesannya wajah anda menerima kurang oksigan dan nutrisi. Jadi pemulihan jerawat dan kesihatan kulit akan terganggu.

 1. Makan cara sihat

Makan secara eat clean sangat digalakkan untuk kecantikkan. Ini kerana tubuh anda menerima nutrisi yang seimbang termasuklah antioksidan yang sangat penting untuk memelihara kesihatan sel kulit.

 1. Minum air kosong secukupnya

Air adalah sumber utama untuk kekalkan kelembapan kulit. Kulit yang lembap mengurangkan masalah sebum dan struktur kulit lebih sihat. Jadi pemulihan jerawat lebih cepat.

 1. Stabilkan Hormon

Hormon yang berlebihan atau tidak stabil boleh meningkatkan penghasilan sebum dalam liang roma. Jadi dapatkan rawatan atau alternatif untuk betulkan hormon anda disamping rawatan kulit juga sangat penting.

Tips Penjagaan Wajah – Cara Kecutkan Jearwat Batu

 1. Elakkan memicit jerawat dan mengaru wajah

Mengikut ahli dermatologi, kesan memicit jerawat batu dengan tangan akan membuatkan keradangan lebih teruk dan parut sukar hilang. Juga berisiko bakteria merebak dan mudah terjadinya jerawat batu dikawasan sekitar.

Untuk keluarkan bernanah, anda boleh gunakan jarum dengan menekan secara  lembut. Pastikan jarum dibersihkan terlebih dahulu dengan antiseptik.

 1. Pilih skincare yang sesuai

Pengunaan skincae yang sesuai pasti membantu untuk hilangkan jerawat batu. Pilih skincare dari sumber semulajadi yang bebas sebarang bahan kimia. Ini penting untuk elak kerandangan bertambah teruk.

 1. Scrub

Penggunaan scrub tidak digalakkan. Scrub yang kasar boleh memburukkan lagi luka jerawat batu.

 1. Penggunaan Pelindung UV

SPF sangat penting untuk memelihara se-sel kulit dari sinar UV yang boleh merosakkan struktur kulit. Juga halang kulit kekeringan.

 1. Elakkan pengunaan makeup

Sapuan makep yang tebal akan menutup liang roma akan melambatkan proses pemulihan keradangan. Juga alatan makep dikhuatiri kurang bersih boleh menyebabkan bakteria semakin merebak.

Cara Kecutkan Jerawat Batu Dengan Petua

1. Pucuk daun jambu

Pastikan daun dicuci bersih. Hancurkan dan tambah sedikit air dan tampal pada wajah yang dah dibersihkan. Biarkan kering dan bilas dengan air suam.

2.Lidah buaya

Ambil gel yang segar dari lapisan dalam dan sapu rata pada wajah yang dah dibersihkan.

3.Alfafa

Alfafa sejenis tumbuhan yang kaya nutrisi dan bersifat alkali. Manfaat alfafa terbukti baik untuk menyahtoksin. Hancurkan beberapa biji kemudian campurkan air bersih dan sapu rata pada wajah. Biarkan kering dan bilas dengan air hingga bersih.

4.Lemon

Lemon bersifat antioksidan dan beralkali. Baik untuk membunuh bakteria pada wajah. Guna hirisan lemon untuk disapu perlahan pada wajah, kemudian bilas dengan air.

5.Kunyit

Ramai mereka yang menjaga kecantikkan kulit dengan kunyit. Namun anda perlu berhati dalam memilih serbuk kunyit yang kebanyakkannya dah diproses dan  ditambah dengan bahan lain.

6.Madu

Khasiat madu juga sangat baik untuk kesihatan kulit. Namun perlu dipastikan madu yang digunakkan adalah madu asli. Penting untuk cegah sebarang komplikasi. Jika ragu-ragu baik ditinggalkan.

Semua petua ini adalah bahan semulajadi, jadi kekerapan pengunaannya boleh dilakukan setiap hari. Tiada kesan sampingan malah membantu untuk kecutkan jerawat batu pada luar kulit wajah.

Namun keberkesan untuk menghilangkan jerawat batu dan bernanah  dengan lebih pantas, anda sangat perlukan suplemen yang tinggi antioksidan untuk menyokong pemulihan dari dalam.  Vivix terbukti sangat membantu untuk menghilangkan jerawat dengan pantas kerana kualiti kandungan nutrisinya sentiasa terjamin.

cara-kecutkan-jerawat-batu

Perlukan vitamin dan konsultan, hubungi saya untuk bantu anda.

Nama : Norra@ Norrabiatul

ID Shaklee : 912061

Whatsapp/Telegram/Telefon: 0197064120

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *