Punca Berat Susah Turun Walaupun Kurang Makan

Apa Punca Berat Susah Turun Walaupun Kurang Makan. Kita boleh lihat mereka yang berat berlebihan tetapi kalori yang diambil kadang jauh lebih sedikit dari mereka yang kurus. Bukan semua, tapi agak ramai yang menghadapi masalah ini.

Punca-Berat-Susah-Turun

Kegemukkan bukan sahaja disebabkan oleh pemkanan. Pakar kesihatan menyatakan 70%  berpunca dari pemakanan, dan 30% aktiviti fizikal korang.

Ya, 70% tu tinggi, persoalannya Kenapa Orang Gemuk Makan Sikit Tapi Tak Kurus jugak, apa punca berat susah turun?.  Sebenarnya ada banyak faktor lain selain senaman dan pemakanan yang mempengaruhi berat badan.

Faktor Punca Berat Susah Turun Walupun Kurang Makan

Masalah ini berkait dengan kesihatan, pemakanan dan gaya hidup yang menyeluruh.

  1. Masalah genetik

Jika anda mempunyai genetik berbadan besar, samada ibu atau ayah, ataupun saudara terdekat, kemungkinan itu boleh terjadi.

Bagi mereka ini, kerintangan terhadap hormon leptin dalam badan lebih tinggi.  Jadi perlu berusaha lebih untuk kuruskan badan  dan berdisiplin dalam pemakanan dan bersenam secara konsistan.

  1. Hormon tidak stabil.

Hormon berfungsi mengawal semua sistem dalam tubuh. Kita ada pelbagai jenis hormon. Antara hormon yang terlibat dengan berat badan adalah leptin yang mengawal rasa lapar. Kestabilan hormon pula dipengaruhi oleh nutrisi harian yang diperolehi daripada makanan sihat dan juga suplemen. Dan aktiviti fizikal.

  1. Emosi dan stres

Emosi yang tidak stabil, selalu stres akan menganggu sistem dalam badan anda. Antaranya meningkatkan hormon kortisol yang menyebabkan rasa tak bertenaga. Jadi anda akan ambil lebih makan sedangkan jumlah kalori sudah mencukupi untuk badan korang.

Bagi masalah hormon leptin pula, ia boleh menganggu pembakaran kalori. Kalori yang diambil tersimpan dalam sel-sel badan sebagai lemak, jika leptin kurang berfungi. Kadar metabolisma akan juga menurun.

  1. Tidur malam

Tidur tidak berkualiti atau tak cukup tidur akan menggangu keupayaan otak. Otak kita mengawal semua proses dalam sistem tubuh. Jika pusat pengawalan bermasalah, pasti timbulnya masalah-masalah lain. Bukan hanya masalah berat badan, daya tahan antibodi, pencernaan dan lain-lain. Sebab itu mereka yang ada masalah sukar tidur mudah mendapat penyakit.

  1. Tidak konsistan dengan senaman dan strategi diet

Amalan diet dan senaman yang tidak konsistan.  Bagi saya ini faktor utama Punca Berat Susah Turun Walupun Kurang Makan. Ya, bukan saja tak konsistan dalam pemakanan sihat, tetapi juga senaman. Ingat badan anda perlukan masa untuk berubah.

Punca-Berat-Susah-Turun-Walupun-Kurang-Makan

Kurus cara sihat, atau mengekalkan berat badan yang ideal melibatkan perubahan sistem tubuh yang menyeluruh. Bagaimana mungkin sel-sel badan boleh bekerja untuk mengeluarkan toksin, lemak yang terperangkap,  mengurangkan rintangan dan merangsang hormon leptin, meningkatkan kadar metabolisma hanya dalam masa seminggu. Terutama bagi mereka yang obes.

Diet yang paling berkesan dan selamat pula adalah kaedah diet detok. Amalkan dengan konsistan, pasti anda boleh turunkan dan capai berat badan yang diinginkan.

Perlukan vitamin dan konsultan, hubungi saya untuk bantu anda.

Nama : Norra@ Norrabiatul

ID Shaklee : 912061

Whatsapp/Telegram/Telefon: 0197064120

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *