Fakta Soya Menyebabkan Kanser

Adakah benar Fakta Soya Menyebabkan Kanser dan masalah kesihatan lain seperti cyst dan fibroid. Ada juga yang mengatakan soya menyebabkan kulit rapuh terutama pada bayi jika ibu mengamalkannya ketika hamil. Juga kulit bayi mudah terjadi ekzema.

Fakta-Soya-Menyebabkan-Kanser

Adakah Benar Fakta Soya Menyebabkan Kanser

Soya adalah sumber protein dari tumbuhan yang sangat baik untuk membantu pembentukkan sel baru. Walaupun soya mengandungi phytoestrogens, iaitu bahan biokimia semulajadi yang menyerupai estrogen yang boleh mengaktifkan sel kanser, namun kajian klinikal tidak dapat membuktikan pengamalan soya boleh menyebabkan kanser.

Menurut laporan The Journal of the American Medical Association pada tahun 2009, saintis mengkaji semula data yang diperolehi dari seramai 5,042 wanita Cina yang dikaji dalam kajian Shanghai Breast Cancer Survival Study mendapati soya merendahkan risiko mereka mendapat semula kanser payudara yang telah dirawat. Fakta Soya Menyebabkan Kanser adalah tidak benar sama sekali. Juga kajian di Malaysia, soya membantu untuk mengurangkan risko kanser payudara.

Fakta-Soya-Menyebabkan-Kanser-1

Pemilihan Soya Yang Terbaik

Bagi mereka pengemar soya dan mempercayai khasiat soya, anda tidak perlu fikirkan tentang Fakta Soya Menyebabkan Kanser. Tiada sebarang bukti kajian klinikal yang mengesahkannya.  Apa yang penting bagaimana anda memilih soya.

Soya ‘ready made’  seperti air kotak soya tidak digalakkan dan sebaiknya dielakkan. Kandungan gula yang tinggi dan juga bahan pengawet semestinya ditambah untuk mengekalkan kualiti soya dan penyedap rasa.  Sediakan soya anda secara ‘homemade’ atau hanya dapatkan ESP yang terbukti secara kajian klinikal yang baik untuk menyokong kesihatan kita semua.  Penghasilan ESP pastinya soya organik dan tiada sebarang bahan tambahan dengan pemproses yang unik.

Fakta-Soya-Menyebabkan-Kanser

Makanan Pengaktif Sel Kanser

Antara makanan yang boleh merangsang sel yang tidak normal:

Gula putih – kandungan gula yang tinggi akan merangsang peningkatan insulin. Kadar inuslin ini pula boleh menyebabkan kerosakkan sel-sel badan.

Makanan yang diproses – mengandungi bahan kimia seperti pengawet, perasa,perisa tambahan. Antaranya sebarang makanan yang ditin kan, daging, sosej, dan lain-lain.

Organisma yang diubah suai secara genetik (GMO)-Organisma yang diubai suai secara genetik. Contoh seperti jagung konvensional, kacang soya, buah-buahan yang diubah secara genetik untuk hasil tanaman yang lebih banyak dan tahan lebih lama.

Makanan yang dimasak pada suhu tinggi– Jika makanan yang dimasak pada suhu terlampu tinggi seperti mengoreng akan menghasilkan sejenis bahan kimia iaitu karsinogen terutama dari sumber makanan berkanji seperti kentang dan nasi.

Faktor Perencat Sel kanser

Pemulihan sel-sel yang tidak normal atau sel kanser ini boleh diatasi dengan meninggalkan segala risikonya dan mendapatkan rawatan dari yang pakar. Antara yang membantu seperti:

Amalkan tumbuhan yang tinggi antioksidan – Manfaat ANTIOKSIDAN yang utama adalah memelihara dan menyihatkan sel-sel dari radikal bebas, antara punca tercetusnya kerosakkan sel seterusnya penyebab kanser.

Diet yang sihat – Nampak seperti saranan yang tidak bernilai, tapi inilah antara punca utama kanser. Kesihatan tubuh kita bermula daripada antibodi yang baik dan ini pastinya terjaga dengan nutrisi/makanan yang baik.

Aktif– Gaya hidup yang aktif adalah asas kesihatan. Bukan hanya merujuk kepada masalah kanser namun sebarang penyakit lain juga.

Pencegahan awal – Tindakan pencegahan mampu menjauhkan diri kita dari serangan kanser. Amalan pencegahan awal yang dimaksudkan adalah pemeriksaan kesihatan secara berkala. Jauhi rokok dan alkohol.

 

Perlukan vitamin dan konsultan, hubungi saya untuk bantu anda.

Nama : Norra@ Norrabiatul

ID Shaklee : 912061

Whatsapp/Telegram/Telefon: 0197064120

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *