Rawatan Patah Tulang – Perubahan Ketara Dalam Masa 1 Bulan

Rawatan patah tulang yang biasa diberikan adalah pengunaan ‘simen’ di bahagian tersebut. Ada juga yang perlu dimasukkan besi untuk menyokong bahagian tulang patah yang lebih serius. Tapi adakah proses pemulihannya pantas?

Rawatan Patah Tulang – Perubahan Ketara Dalam Masa 1 Bulan

Rawatan patah tulang yang  bagaimana memberikan kesan pemulihan yang pantas? Nora sendiri pernah mengalami patah tulang, rawatan yang diberikan oleh doktor hanya pemakaian simen. Tujuannya untuk melindungi tulang yang dalam proses pemulihan.

Masalahnya, jika pemakaian simen yang tidak betul boleh memudaratkan lagi keadaan kita. Ini lah yang terjadi kepada Nora. Tulang lengan patah dan juga terkehel dari soket bahu, 2 dalam 1.

Kedudukan sendi tulang tidak betul dan  cara pemakaian simen yang salah menyebabkan air ligamen tulang kering.  Sendi tidak berada pada kedudukannya dengan betul, dan menyebabkan poses penyembuhan lebih lambat.

Bengkak bertambah serius dari sehari ke hari, pergerakkan lebih sakit. keadaan ini menyebabkan Nora ambik keputusan untuk buat pemeriksaan di hospital lain.  Keputusan yang tepat, baru tersedar dengan cara simen yang salah.

Rawatan secara urutan/fisioterapi juga penting untuk membetulkan keadaan sendi dan membetulkan balik fungsi tangan.

Disamping mendapatkan rawatan luaran, Nora juga berikhtiar dengan vitamin semulajadi iaitu set tulang shaklee. Kesan yang sangat memuaskan, perubahan ketara dalam masa hanya 1 bulan. Pergerakan bahu atau tangan lebih baik.

Namun tempoh pemulihan bergantung kepada tahap kecederaan anda sendiri. Rawatan Patah Tulang – Perubahan Ketara Dalam Masa 1 Bulan ini adalah yang Nora lalui sendiri iaitu rawatan doktor (simen), urutan dan vitamin semulajadi.

Pengambilan vitamin sangat-sangat membantu proses pencantuman tulang dengan lebih pantas.  Set tulang shaklee membekalkan nutrisi lengkap yang diperlukan untuk pembentukkan struktur tulang yang baru.

Rawatan Tulang Patah- Pemulihan  Pantas Dengan Vitamin Semulajadi

Dari pengalaman Nora sendiri, untuk menyokongn pemulihan tulang patah dengan pantas, nutrisi yang lengkap sangat penting. Rawatan yang dilakukan hanya untuk membetulkan keadaan tulang.

Nutrisi untuk menyokong pemulihan tulang pula adalah:

Ostematrix (Kalsium) – Menguatkan struktur tulang. Rongga tulang yang padat mengandungi tinggi kalsium.  Dengan Ostematrix bukan sekadar kalsium, tetapi mengandungi mineral lain yang menyokong penyerapan kalsium dangan lebih baik.

Kolagen – membina blok-blok dalam tulang, bukan hanya kalsium untuk pembentukkan tulang.

Minyak Ikan (Asid lemak) – Bersifat anti radang dan memelihara sendi. Sendi yang sihat penting untuk memelihara tulang.

Vivix – Sangat tinggi dengan Anti oksidan untuk memelihara dan memulihkan keseluruhan sel-sel badan. kandungan Vivix bukan sekadar anti oksidan tetapi berupaya untuk pemulihan sel sehingga dalam sel DNA.

Proses penyembuhan tulang patah  melalui 3 fasa secara serentak iaitu:

1.Pembengkakan (inflamasi/keradangan)
2.Penyingkiran sel-sel tulang yang rosak
3.Pembentukan semula tulang yang baru

Ketiga-tiga proses ini  sangat dipengaruhi oleh bekalan nutrisi yang diperolehi oleh tubuh. Jika terkurang, proses pemulihan akan tergangu.

Rawatan-Patah-Tulang-Perubahan-Ketara-Dalam-Masa-1-Bulan

Kenal Pasti Ciri-ciri Tulang Patah

Ciri-ciri keretakan tulang kebanyakannya menghadapi trauma yang jelas iaitu kesakitan untuk bergerak, bengkak, kecacatan atau ketidakupayaan untuk mengerakkan anggota badan dibahagian tersebut.

“Ada beberapa kesan lebam dan remuk pada tulang yang patah dan pergerakan anggota badan mungkin akan memburukkan lagi kesakitan.

“Tulang yang disyaki mengalami patah, anggota badan yang terjejas mesti diletakkan di atas anduh untuk menghalang tulang yang patah itu beralih, di samping hujung tulang yang patah (bergerigi dan tajam) boleh mencederakan atau merosakkan tisu di sekelilingnya.

“Selepas pemeriksaan anggota badan untuk memastikan peredaran darah lancar dan tiada kerosakan saraf, doktor akan melakukan pemeriksaan tulang menggunakan mesin radiografi”

Seterusnya keputusan akan dinilai untuk meneruskan jenis rawatan yang sesuai dengan keadaan pesakit.

Rawatan Tulang Patah – Simen, Anduh, Bedah

Rawatan ini terbukti boleh menyembuhkan tulang yang patah, tetapi tempoh penyembuhan sebenarnya bergantung pada amalan pesakit itu sendiri. Tulang yang disimen bertujuan melindungi tulang dari pergerakkan atau hentakkan yang kuat. Jika ini berlaku, proses pencantuman akan lambat atau pencantuman yang tidak selari.

Anduh bertujuan menyokong kedudukan tangan patah dan memberi keselesaan kepada pesakit.

Bedah diperlukan jika patah yang serius. Penting untuk membetulkan kedudukan tulang dan memasukkan besi untuk menyokong pencatuman tulang.

Ubatan yang dibekalkan selalu hanya ubat tahan sakit, ada juga dibekalkan pil kalsium. Namun  sebenarnya ia tidak mencukupi untuk pemulihan tulang patah dengan pantas.

Rawatan Patah Tulang – Perubahan Ketara Dalam Masa 1 Bulan yang Nora alami sendiri adalah dengan mendapatkan rawatan doktor untuk membetulkan keadaan tulang, namun yang tak kurang pentingnya ialah pengambilan vitamin set tulang Shaklee untuk proses pemulihan yang lebih cepat.

Tulang-patah-sembuh-dengan-pantas

Perlukan vitamin dan konsultan, hubungi saya untuk bantu anda.

Nama : Norra@ Norrabiatul

ID Shaklee : 912061

Whatsapp/Telegram/Telefon: 0197064120

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *